HUGSI: Hoe groen is de stad?

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Trefwoorden: #groene longen, #HUGSI, #Husqvarna, #luchtkwaliteit, #stad

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Vorige zomer in Göteborg lanceerde Husqvarna Group een index die een inzicht biedt in de groene ruimte van een stad. Hugsi (Husqvarna Urban Green Space Index) maakt gebruik van open data, computervisie en artificiële intelligentie. Een trend.

Het Hugsi-project, dat Husqvarna ontwikkelde met 20tree.ai, monitorde wereldwijd 98 steden in 51 landen waaronder de C40-megasteden, die verbonden zijn in een netwerk om de uitdaging van de klimaatopwarming aan te gaan. Zij vertegenwoordigen meer dan 700 miljoen inwoners en een kwart van de wereldeconomie.

De researchers baseerden zich op Sentinel 2 satellietbeelden van ESA’s Copernicus-project, aangevuld met Airbus- en Maxar-beelden en open bronnen (Open Street Map) om stadsgrenzen af te bakenen. Ze stuurden die grenzen bij op basis van bevolkings-/bewonersdata van Global Human Settlement Layer (GHS-POP) die een stad opsnijdt in vakjes van 250 bij 250 meter.

De bevolkingsdichtheid van elk vakje wordt opgemeten. Alleen de vakjes met meer dan 24 mensen (dat zijn meer dan duizend mensen per vierkante mijl) worden meegenomen. Rond die gebieden werd vervolgens nog een 300 m brede bufferzone in aanmerking gebracht. Tenslotte werden computervisie en deep learning technologie losgelaten op de datasets om ‘het groen’ te meten. Het model maakt onderscheid tussen gras en bomen (hoger dan één meter).

Aangezien de steden in verschillende klimaatgordels gelegen zijn, is ervoor gekozen alleen de data te gebruiken waarop elke stad op haar ‘groenst’ is. De uiteindelijke index is berekend op het percentage bomen en gras maar houdt ook rekening met de gemiddelde gezondheid én de verdeling van het stedelijk groen en de balans tussen de verschillende kpi’s. Wat blijkt?

“Het digitaliseren van het beheer van de groene ruimte zal zorgen voor predictief parkenbeheer en meer operationele efficiëntie”, aldus Anders Johansson, CTO bij Husqvarna. (Foto : LDS)

Wereldwijd heeft het Zuid-Afrikaanse Durban, dat meer dan drie miljoen inwoners telt, het grootste percentage groene ruimte. Bijna 60% van de 1.030 km² oppervlakte van de stad is groen. Bomen zijn er goed voor 42% en gras 17,5%. De stad haalt de topscore van 84. Rio de Janeiro volgt met 78,2. Bomen bedekken er 38,6% en gras 13,3% van de grond. Op een haar gevolgd door zowel het Texaanse Austin (77,4), dat verhoudingsgewijs meer bomen (41,7%) heeft en zelfs meer gras (13,4%) maar minder water (0,8% versus 2,8% in Rio) én Beijing (77,3) met 11,9% gras en 37,5% bomen.

De volgende zes in de rangschikking zijn Genève (Zwitserland), Dalian (in de Chinese provincie Liaoning), Göteborg (Zweden), Heidelberg (Duitsland), Qingdao (Chinese provincie Shandong) en Caracas (Venezuela). In Europa heeft Berlijn de grootste beboomde oppervlakte (40,6%). Rome heeft het meeste gras en Brussel… de ‘gezondste’ vegetatie. Maar geen van beide laatsten komt zelfs voor in de Europese top tien van groene steden omdat het evenwicht met de andere kpi’s zoek is.

Predictieve groenzorg
“Wij geloven dat AI en andere opkomende technologieën in de toekomst een sleutelrol zullen spelen in het beheer van de groene ruimte. Het digitaliseren van het beheer van de groene ruimte zal zorgen voor predictief parkenbeheer, het verbeteren van recreatieve mogelijkheden en milieuwaarden, en operationele efficiëntie”, aldus CTO Anders Johansson.

De HUGSI-tool houdt alvast de vinger aan de pols. Zo is het mogelijk te leren over de impact van de verdichting van steden op de groene ruimte. De Husqvarna Group, die zo’n 13.000 medewerkers in 40 landen telt, is sterk in gereedschappen en oplossingen voor bos-, park- en groenzorg: van kettingzagen en trimmers tot robot- en andere grasmaaiers van merken als Husqvarna en McCulloch maar ook Gardena (watersystemen).


Door Luc De Smet

Kader: Slimme robotmaaiers
Robotgrasmaaiers werden op korte tijd rijdende technologiebommen. Ze komen met pincodes, timers, botssensoren, zoeken automatisch hun weg naar hun laadstation, vochtigheidssensor (om niet te maaien bij regen), blue-tooth,

 Meestal lopen ze hun sporen af binnen een afgebakende zone. In de grond komt een kabel die de sensoren van de robot oppikken. Sommigen gebruiken draadloze bakens. Husqvarna pakt uit met ‘virtual boundary’ die de grenzen uitzet op een virtuele kaart. Zijn satellietgebaseerde EPOS-technologie (GNSS met bijsturing via het G4-netwerk) mikt op parken, voetbalterreinen, golfbanen, bedrijfsterreinen,…

Husqvarna Autonomous Operation maakt gebruik van de EPOS-technologie voor autonome grasmaaiers die een nauwkeurigheid van 2 à 3 cm halen. Het systeem loopt proef in Zweden op de luchthavens van Jönköping en Örnsköldsvik. Op de luchthaven van Bromma wordt het getest op een Swedavia Vehicle sneeuwruimer. Lancering in 2021. (Foto : LDS)