8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

Onderzoek & Wetenschap 25/02/2020 11:50:31

Montis Biosciences gebruikt de interactie tussen onze natuurlijke afweercellen en tumoren om met behulp van therapieën de immuunreacties van ons lichaam tegen kankercellen aan te sturen.

Lees hieronder verder   
Verwant

DEME zet hotelschip in voor ploegenwissel van bagger- en offshoreschepen

SCK CEN verzekert wereldwijde toelevering medische radio-isotopen

Materialise ontwikkelt een 3D geprint zuurstofmasker

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

Autonome robot rijdt virusdodend UV-C licht rond (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bloedvaten bepalen de toevoer van immuun cellen in tumoren. Dat doen ze onder leiding van afweercellen die bloedvaten stimuleren om immuun cellen aan te trekken en door te laten, de zogenaamde ‘perivasculaire macrofagen’.

Deze cellen kunnen ook de werking van bloedvaten stilleggen waardoor de immuunrespons rond de tumor onderdrukt wordt. De nieuwe inzichten van Montis in de manier waarop deze cellen interageren, laten toe om de interacties aan te passen en verzekeren een sterke instroom van nieuwe immuun cellen in de tumor.

Montis is opgericht door het investeringsfonds Droia Ventures, VIB en KU Leuven. Het bedrijf steunt op het onderzoek van de laboratoria van Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) en Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven). Voor het startkapitaal kregen de oprichters versterking van investeerders LS Polaris Innovation Fund, ALSA Ventures en Pfizer Ventures.

Het startkapitaal laat Montis toe om te bepalen welke targets prioriteit moeten krijgen en vervolgens de belangrijkste programma’s te valideren en te begeleiden naar klinische studies. Montis breidt ook haar unieke screening en testplatform uit om nieuwe targets te identificeren en te valideren.

“Het wordt steeds duidelijker dat cellen in de wand van de tumorbloedvaten een grote rol spelen in de immuunreacties bij kanker. De wisselwerking tussen deze cellen bepaalt de respons. Vroegere behandelingen gericht op de tumorbloedvaten hielden hier geen rekening mee en vernietigden de bloedvaten om de toevoer naar de tumor af te snijden”, stelt Carmeliet.

“Ons onderzoek toont aan dat we de bloedvaten beter intact laten en moeten gebruiken om de juiste immuun cellen naar de tumor te leiden. Dat levert veel krachtigere en duurzamere resultaten op.”

“Dankzij onze aanpak met ‘single cell RNA sequencing’, kunnen we eindelijk de communicatie tussen onze immuun cellen en de bloedvaten van de tumor onderzoeken”, vult Mazzone aan.

“Montis is de stap vooruit om dit concept te vertalen naar therapeutische toepassingen." << (Lydia Heida) (foto: drmicrobe - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Proximus gaat digitale transformatie Brussels Airport versnellen

Brussels Airport heeft een overeenkomst voor strategische samenwerking met Proximus afgesloten voor de ondersteuning en de versnelling van de digitale transformatie van de luchthaven.

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

CADskills patenteerde zijn innoverende kaakgewrichtsprothese of Temporomandibular Joint. Gewoonlijk wordt een ‘standaardprothese’ gebruikt of een prothese die aangepast is aan de patiënt.

3D-printing tegen Corona maar ...

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Creativiteit, Fablabs en 3D-printing tegen Corona. Er worden maskers, kleppen en ventielen geprint maar... er is ook regelgeving.

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Naast een nieuwe reeks stroomsensoren voor metingen van 1 tot 5.000 A, breidt Beckhoff onder andere zijn compacte industriële PC-serie uit met de krachtige C6025 Intel Core i-power PC.

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

De helft van de Belgische bedrijven heeft moeite om zijn vacatures in te vullen. Ook bij Deme, wereldleider op het gebied van baggeren, waterbouw en milieuwerken is het niet evident.

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners