Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

Economie 25/02/2020 8:23:00

De Europese Commissie presenteerde onlangs een toekomstvisie over artificiële intelligentie. Er is actie nodig zich op de Al wereldkaart te zetten, maar te veel aan regelgeving is niet goed.

Lees hieronder verder   
Verwant

65 nieuwe start-ups voor Start it @KBC na digitale pitch

Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

Record aantal inzendingen voor nieuwe lichting imec.istart

Seek Thermal Cameras tonen ook verhoogde lichaamstemperaturen

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Technologiefederatie Agoria voerde een een grondige analyse uit van de strategie, die de Europese Commissie voorstelde.

De visie vertrekt van een Al-actieplan met een extra investering van 20 miljard euro over tien jaar. De technologiefedereatie is hierbij ongerust over de gevolgen van mogelijke nieuwe regelgeving voor de Belgische bedrijven.

De algemene gegevensverordening zit nog vers in het geheugen en dit was en is voor kmo's nog altijd iets complex. Agoria wil geen nieuwe GDPR-achtige regels. Er heerst ongerustheid, zeker bij kleine en middelgrote bedrijven, dat deze nieuwe wetgeving tot onevenredige kosten en administratieve lasten zal leiden.

In België zien we dat zowel grote als kleine bedrijven met beide handen de Al-opportuniteit grijpen. We moeten nu vooral vermijden dat een ontluikende Europese Al-industrie vroegtijdig zou gefnuikt worden, wat een ongewild resultaat zou zijn van de goede voornemens van de Europese Commissie.

De Europese Commissie maakt alvast duidelijk dat ze niet alle toepassingen van Al wil reguleren. Europa ziet in dat er aan verschillende Al-systemen verschillende risico's verbonden kunnen zijn. Zo is het discriminatierisico dat verbonden is aan een Al-toepassing voor de monitoring van een machine veel lager dan het risico voor een Al­ toepassing die in een aanwervingsproces gebruikt wordt.

Het witboek van de Europese Commissie (downloadlink onderaan) wijst er op dat Europa nummer één is in Al-toepassingen voor de maakindustrie. Agoria pleit er sterk voor om Al toepassingen in een B2B bedrijfscontext zo weinig mogelijk te reguleren omdat hier de vermelde risico's duidelijk lager zijn dan bij menselijke toepassingen.

Maar zelfs in dit domein kan Al een positieve impact hebben. Misschien kan een slim algoritme de manager helpen bij de aanwervingen precies zorgen voor meer objectiviteit en minder vooroordelen dan 'menselijke intelligentie'.

Het witboek bevat ook heel wat voorstellen betreffende de noodzaak van transparantie en menselijke controle op Al­ systemen.Het is logisch dat er bepaalde zaken vastgelegd worden voor systemen met een hoog risico, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Maar hier moet er gestreefd worden naar een gezonde balans tussen transparantie en realisme van implementatie.

Het is dus vooral van belang dat er bij de verdere evolutie van deze wetgeving geluisterd wordt naar de betrokken partijen en bedrijven. Agoria gaat dan ook in op de oproep van de Commissie tot feedback op het witboek. << (Guy Leysen) (foto: phonlamaiphoto - 123RF)

Download hier het witboek van de Europese Commisie over artificiële intelligentie. >>

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

CADskills patenteerde zijn innoverende kaakgewrichtsprothese of Temporomandibular Joint. Gewoonlijk wordt een ‘standaardprothese’ gebruikt of een prothese die aangepast is aan de patiënt.

3D-printing tegen Corona maar ...

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Creativiteit, Fablabs en 3D-printing tegen Corona. Er worden maskers, kleppen en ventielen geprint maar... er is ook regelgeving.

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Naast een nieuwe reeks stroomsensoren voor metingen van 1 tot 5.000 A, breidt Beckhoff onder andere zijn compacte industriële PC-serie uit met de krachtige C6025 Intel Core i-power PC.

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

De helft van de Belgische bedrijven heeft moeite om zijn vacatures in te vullen. Ook bij Deme, wereldleider op het gebied van baggeren, waterbouw en milieuwerken is het niet evident.

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners