Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

De micro-water­kracht­centrale kan stroom opwekken uit rivieren en waterlopen met een hoogteverschil tussen 1,5 meter en 5 meter. Een oplossing voor afgelegen gebieden met nauwelijks energie.

Trefwoorden: #ecologie, #groene stroom, #micro-waterkrachtcentrale, #scale-up, #Turbulent, #waterkracht, #waterkrachtcentrale

Lees verder

Techniek

( Foto: Turbulent )

ENGINEERINGNET.BE - De Green School was al langer dan tien jaar op zoek naar een betrouwbare energiebron. De ecologische school ligt in het midden van de jungle van Bali (ver weg van elk elektriciteitsnetwerk) en moet dus zelf voor energie zorgen.

Scale-up Turbulent installeerde er een micro-waterkrachtcentrale, die nu stroom aan de school en aan de naburige inwoners levert. Om evenveel energie op te wekken met zonne-energie, zouden 4 tennisvelden vol zonnepanelen nodig zijn.

Waterkracht was lang synoniem voor grote dammen op grote rivieren. Maar die hebben een grote impact op mensen en op het lokale ecosysteem, in en rond het water. Bovendien is de bouw een dure, tijdrovende operatie.

Jasper Verreydt, co-founder en CEO van Turbulent: “Onze turbines halen stroom uit rivieren en kanalen met beperkte hoogteverschillen: tussen anderhalve meter en vijf meter. Die waterlopen kwamen voordien niet in aanmerking voor hydro-energie. Zo kunnen we ook afgelegen gebieden voorzien van betrouwbare energie.”

Het is mogelijk om een hele reeks turbines te connecteren, waardoor ze ook aan veel grotere regio’s stroom kunnen leveren. Deze aaneengeschakelde waterkrachtturbines hebben dan hetzelfde resultaat als grote dammen, maar hebben minder impact op het milieu en zijn sneller en goedkoper te realiseren.

Naast Bali draaien ook landbouwgemeenschappen in Chili op energie die deze waterkrachtcentrales uit irrigatiekanalen halen. Nieuwe installaties in Taiwan, de Filippijnen, Suriname, Frankrijk en Estland zijn gepland.


Video: