Eerste 2 GW offshore netaansluiting wereldwijd

Een dergelijke netaansluiting bestaat nu nog niet. Hiervoor zijn een nieuw platformontwerp en een nieuw gelijkstroom (HVDC)-systeem nodig, dat TenneT met leveranciers ontwikkelt.

Trefwoorden: #2 GW, #525 kV, #ABB Power Grids, #FEED, #gelijkstroom, #GE Renewable Energy's Grid Solutions, #HVDC, #IJmuiden Ver, #netaansluiting, #NordLink, #offshore, #Siemens, #TenneT, #Xian Electric Engineering

Lees verder

Techniek

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET.BE - Door de grote afstand tot de Nederlandse kust en de grootte van het windenergiegebied IJmuiden Ver, blijkt dat een 2 GW gelijkstroom (HVDC)–oplossing, op basis van 525 kV, de meeste kostenvoordelen biedt.

Daar is slechts één kabelsysteem per 2 GW voor nodig, waardoor de impact op het milieu en de omgeving beperkt blijft.

Om ervoor te zorgen dat deze technisch hoogstaande innovatie naadloos aansluit op wat leveranciers kunnen ontwikkelen en produceren, is TenneT met hen een innovatie partnerschap aangegaan.

Aan het project nemen vijf HVDC leveranciers deel: ABB Power Grids (Zweden), GE Renewable Energy's Grid Solutions (Nederland), Consortium Global Energy Interconnection Research Institute en C-EPRI Electric Power Engineering (China), Siemens (Duitsland) en Xian Electric Engineering (China).

Deze leveranciers ontwikkelen de innovatieve HVDC-oplossing. Specifieke informatie hierover verstrekken zij aan Iv-Offshore & Energy dat de Front-End Engineering Design studie uitvoert.

De informatie die uit de gezamenlijke R&D-ontwikkelingsfase komt, wordt gebruikt voor het finale ontwerp van het platform. De netbeheerder gebruikt dit gestandaardiseerd ontwerp voor meerdere 2 GW-netaansluitingen, zoals IJmuiden Ver Alpha en Beta. Dit draagt bij aan de kostenreductie voor het net op zee.

De stap naar verbindingen met een vermogen van 2 GW is mogelijk vanwege TenneT's uitgebreide ervaring met offshore HVDC-netaansluitingen in Duitsland, als ook met interconnectoren.

Het hoge spanningsniveau van 525 kV wordt ook gebruikt voor de nieuwe internationale offshore verbinding tussen Duitsland en Noorwegen, NordLink.

Vanaf 2029 zal de netbeheerder in Duitsland in ieder geval vier 2 GW offshore netaansluitingsprojecten realiseren.