Spin-off ontwikkelt nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën

Onderzoek & Wetenschap 20/02/2020 9:06:10

Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hebben stoffen ontdekt die de werking van bestaande antibiotica verbeteren, om zo nieuwe antibiotica te maken tegen multiresistente bacteriën.

Lees hieronder verder   
Verwant

Autonome robot rijdt virusdodend UV-C licht rond (+video)

Maakindustrie aan de slag met gezichtsmaskers voor zorgsector

VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Corona als bron van inspiratie

Medicatie tegen longproblemen veroorzaakt door coronavirus getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Er bestaan Gram-negatieve bacteriën en Gram-positieve bacteriën die ziektes veroorzaken.

De Gram-negatieve hebben in tegenstelling tot Gram-positieve bacteriën een extra laag (buitenmembraan) aan de buitenkant. Daardoor werken sommige antibiotica wel bij Gram-positieve bacteriën, maar niet bij Gram-negatieve bacteriën.

Prof. dr. Oscar Kuipers en dr. Auke van Heel ontdekten in hun onderzoek stoffen die de werking van bestaande antibiotica verbeteren, en hebben het spin-off bedrijf Omnicin Therapeutics opgericht om dit nieuwe type antibiotica verder te ontwikkelen en te vermarkten.

De nieuw ontdekte stoffen maken een opening in het buitenmembraan van een Gram-negatieve bacterie, waardoor antibiotica wel naar binnen kan. Zo maken de stoffen behandeling mogelijk van ziektes veroorzaakt door Gram-negatieve pathogene bacteriën, met antibiotica die normaal alleen worden gebruikt voor Gram-positieve infecties.

De uitvinding van prof. dr. Kuipers en promovenda Qian Li gebruikt twee verbindingen die op zichzelf geen of zeer weinig antibioticumactiviteit vertonen, en alleen een goede werkzaamheid vertonen wanneer zij worden gecombineerd. Dit maakt het tot een nieuwe klasse antibiotica.

Met Omnicin Therapeutics willen de onderzoekers zorgen dat de nieuwe antibiotica geaccepteerd en geregistreerd wordt. Dr. Auke van Heel is CEO van Omnicin Therapeutics, dr. Herman Steen is de CBO en prof. dr. Oscar Kuipers de scientific advisor.

De onderzoekers hebben namens de Rijksuniversiteit Groningen een patent lopen. Ook is er al steun van de Netherlands Antibiotic Development Platform (NADP) en de NWO. Daarnaast is dit een interessante mogelijkheid voor investeerders.

Het wereldwijde percentage bacteriën dat resistent is tegen een of meer antibiotica stijgt. Veel organisaties, waaronder de WHO, hebben opgeroepen tot actie voor dit probleem. << (Lydia Heida) (foto: ssilver - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners