Fluvius realiseert technisch hoogstandje bij Katoen Natie

Fluvius heeft eind 2019 twee windturbines gekoppeld aan de elektriciteitscabine van de logistieke site. Gecombineerd met zonnepanelen gebruikt Katoen Natie nu voor 70% aan duurzame energie.

Trefwoorden: #controlecentra, #duurzame energie, #elektriciteitscabine, #Fluvius, #havenconcessie, #Kallo, #Katoen Natie, #Kurt Dupon, #kV-net, #MW, #site, #transformator, #vermogen, #Wind aan de Stroom, #windturbine, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - De logistieke groep Katoen Natie heeft op Linkeroever te Kallo een vestiging voor de verwerking, behandeling, verpakking en opslag van (petro)chemische plastics.

De site verbruikt 4 MW per uur aan elektra. Een deel van dat verbruik wordt opgevangen door zonnepanelen met een vermogen van 4 MWp op de site.

Om de elektriciteitsbehoefte maximaal in te vullen met groene, hernieuwbare energie, keek het bedrijf naar twee windturbines op zijn havenconcessie in Kallo, die eigendom zijn van windparkbeheerder Wind aan de Stroom. De twee windturbines kunnen samen op vol vermogen 6,4 MWp elektra leveren.

Deze windturbines zijn echter aangesloten op een 30 kV-net, terwijl de site van Katoen Natie werkt met een spanning van 15 kV. Fluvius koppelde daarom de bedrijfscabine van Katoen Natie met een van zijn hoofdstations op Linkeroever.

Katoen Natie investeerde in twee grote transformatoren op de site die de windturbinespanning op 30 kV kunnen omzetten naar 15 kV. Zo kan het bedrijf rechtstreeks windenergie afnemen van de windturbines van Wind aan de Stroom.

Vanuit zijn centrale controlecentra kan Fluvius de cabine van Katoen Natie rechtstreeks meten en aansturen. Mocht er zich een grote storing voordoen op het 30 kV-net van de windturbines, kan Fluvius Katoen Natie onmiddellijk terug hervoeden op het secundaire net van 15 kV. Het is de eerste keer dat het netbedrijf zo’n systeem van een ‘slimme’ klantencabine toepast.

‘We kunnen de investering na enkele jaren terugverdienen omdat we rechtstreeks windenergie kunnen kopen van Wind aan de Stroom,’ zegt Kurt Dupon, directeur van de Katoen Natie-site in Kallo.

‘Bovendien is het een zeer belangrijke stap voorwaarts om onze doelstellingen rond duurzaamheid te halen. In de maand december 2019 bijvoorbeeld haalden we bijna 70% van al ons stroomverbruik in Kallo rechtstreeks uit zon en wind.’