Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Onderzoek & Wetenschap 18/02/2020 11:57:03

Het project MOTION wil kinderen met een neurologische aandoening helpen met een gepersonaliseerd en meegroeiend exoskelet: een combinatie van 3D-techniek, lichte materialen en slim textiel.

Lees hieronder verder   
Verwant

SCK CEN verzekert wereldwijde toelevering medische radio-isotopen

Materialise ontwikkelt een 3D geprint zuurstofmasker

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

Autonome robot rijdt virusdodend UV-C licht rond (+video)

Maakindustrie aan de slag met gezichtsmaskers voor zorgsector

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Exoskeletapparaten voor volwassenen bestaan al een tijdje, maar een lichtgewicht robot exoskeleton om het lopen bij kinderen te stimuleren is nieuw.

MOTION werkt dit hiaat weg door een op 3D-technieken gebaseerde bionische revalidatietechnologie te ontwikkelen, waarbij lichte materialen gecombineerd worden met slim textiel.

Dit exoskelet is aan te passen tijdens de groei van het kind waardoor ook de economische haalbaarheid van de technologie verzekerd wordt. De integratie van allerlei sensoren in het textiel reikt informatie aan die nuttig is voor gebruikers, ouders en zorgverstrekkers waardoor de basis gelegd wordt voor zorg op afstand.

Centexbel, KU Leuven Campus Geel en Thomas More-MOBILAB werken hiertoe samen met het Vlaams revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren (Pulderbos), Ortho-Medico Benelux, en Franse, Nederlandse en Engelse organisaties.

Een transregionaal netwerk van gebruikers, zorgverstrekkers, industrie en beleidsmakers zorgt voor een transfer van onderzoek naar praktische toepassingen. Ook de interactie met beleidsmakers wordt niet uit het oog verloren.

Dit project bevordert ook het ondernemerschap door bedrijven als Ortho-Medico, VIGO en de textielnijverheid - om deze via Centexbel te betrekken het ontwikkelde exoskelet in een latere fase op de markt te brengen.

Het MOTION-project heeft een budget van 7.5 miljoen euro. Het project kan daarbij rekenen op een ondersteuning van 4,4 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg 2 Zeeën programma. << (Lydia Heida) (foto: VLAIO)

Vlaams minister Hilde Crevits kent aan MOBILAB (Thomas More-Hogeschool) een cofinanciering toe van 132.330 euro voor deelname. Eerder ontvingen ook Centexbel en KU Leuven een Vlaamse cofinanciering van respectievelijk 49.323 euro en 113.663 euro voor deelname aan dit project. De middelen hiervoor komen uit het Hermesfonds bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Digital Transformation met Dell Technologies

Er beweegt ontzettend veel in onze IT-branche. De digitale transformatie zet hele industrieën op hun kop. Denk aan retail, banking, mobiliteit, ... Overal zijn de uitdagingen enorm.

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep (KUL) en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat auto's van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes.

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Johnson & Johnson meldt dat Kris Sterkens vanaf vandaag de leiding over Janssen Pharmaceutica overneemt van Stef Heylen, die met pensioen gaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners