IRE en SCK CEN gaan samen lutetium-177 produceren

Elk jaar wordt er bij ruim 8.500 Belgen prostaatkanker vastgesteld. Een veelbelovende behandeling is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop: lutetium-177 (Lu-177).

Trefwoorden: #België, #diagnose, #Europa, #Ga-68, #gallium-68, #gepersonaliseerde geneeskunde, #IRE, #kankercel, #Lu-177, #lutetium-177, #prodcutie, #prostaatkanker, #radio-isotoop, #radioactiviteit, #SCK CEN, #theranostisch, #tumor, #vector

Lees verder

research

( Foto: sherryyates - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Deze medische radio-isotoop van de nieuwe generatie heeft, dankzij zijn zuiverheid, het voordeel dat bij het toedienen minder radioactiviteit in het lichaam komt, wat resulteert in een kortere ziekenhuisopname voor de patiënt.

Lu-177 kan efficiënter aan een vector worden gekoppeld die, eenmaal geïnjecteerd in de patiënt, geprogrammeerd is om zich doelgericht aan kankercellen te binden. Dankzij de gerichte werking kunnen kankercellen heel doeltreffend vernietigd worden zonder gezond weefsel aan te tasten.

Het wordt ingezet in combinatie met gallium-68 (Ga-68). Met die laatste kunnen artsen de omvang van de prostaattumor in kaart brengen en de dosis van Lu-177 daarop afstemmen, die de patiënt bij de behandeling toegediend moet krijgen.

IRE en SCK CEN verwachten dat de wereldvraag in de komende jaren verdrievoudigt. Beide organisaties werken al een jaar nauw samen aan de productie van Lu-177.

Om hun samenwerking te concretiseren, ondertekenden beide organisaties onlangs een samenwerkingsakkoord. De productie van Lu-177 is het eerste concrete project in het kader van die samenwerking. In de komende jaren zullen wellicht nog andere radio-isotopen volgen.

“De samenwerking past in onze ambitie om theranostische radio-isotopen te ontwikkelen - voor diagnostisch onderzoek en therapeutische behandeling," stelt Erich Kollegger (IRE).

"We streven daarbij naar een gepersonaliseerde geneeskunde.”