Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

Onderzoek & Wetenschap 11/02/2020 14:06:17

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen dat zonne- en windenergie nu zo goedkoop is en zoveel potentieel heeft dat een moderne energie-intensieve samenleving economisch haalbaar is.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ostend Science Park officieel ingewijd

Met nanodeeltjes verbeterde was slaan warmte duurzaam op

Flinterdunne zonnecel even efficiënt als traditionele zonnecel

Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

VITO ondersteunt leerstoel ’Management Education for Sustainability’

Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dat onze welvaart in het gedrang komt wanneer we afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen, is een veelgehoord argument tegen de energietransitie. Alternatieven voor fossiele brandstoffen zouden namelijk een lager rendement leveren, veel duurder zijn, of beide.

Een post-fossiele samenleving heeft dus onvermijdelijk een lager welvaartsniveau. Energiewetenschappers Eoin White en Gert Jan Kramer van de Universiteit Utrecht zetten zich af tegen deze school van denken.

Zonne- en windenergie zijn nu zo goedkoop en heeft zoveel potentieel dat een moderne energie-intensieve samenleving uiteindelijk mogelijk is, op basis van zonne- en windstroom en daaruit geproduceerde synthetische brandstoffen, aldus White en Kramer. "Bovendien: dat gaat ons niet meer kosten dan we al gewend zijn."

Kramer vervolgt: "Wanneer we de ruimte en infrastructuur beschikbaar maken, kan zon en wind zoveel elektra leveren als we nodig hebben. Ook zijn dit onuitputtelijke energiebronnen."

Criticasters stellen echter dat bijvoorbeeld zonnepanelen nu nog nauwelijks te recyclen zijn. Ook zijn voor dit soort hernieuwbare energiebronnen vaak schaarse metalen nodig, die onder meer in China worden gewonnen, onder omstandigheden die het milieu grote schade toebrengen.

Momenteel is slechts 20% van het eindgebruik van energie elektra. In de toekomst kan dat oplopen tot de helft. Voor de andere helft blijven brandstoffen nodig: waterstof of synthetische koolwaterstoffen. Alleen dan kunnen ook sectoren als de zware industrie, de lucht- en scheepvaart en het wegtransport CO2-neutraal opereren.

Maar, zo betoogden Kramer en andere energiewetenschappers eerder al, voor een succesvolle energietransitie is het niet raadzaam om alle kaarten in te zetten op hernieuwbare synthetische brandstoffen. ‘Dat is een ver perspectief’.

Een bruikbare maat voor het vergelijken van de nuttige opbrengst van energieproductieprocessen is de ‘energy return on investment’ (EROI), het rendement op de investering. ‘Oftewel: hoeveel energie moeten we gebruiken om in onze energiebehoefte te voorzien.’

White en Kramer onderscheiden echter ook een maatschappelijk EROI, het deel van de bruto nationaal product dat een samenleving moet uitgeven voor haar energievoorziening.

‘Ons onderzoek laat zien dat een volledig hernieuwbaar elektriciteitssysteem zowel fysiek als economisch haalbaar is’, zegt Kramer. << (Lydia Heida) (foto: elxeneize - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners