Innovatieve VUB-app voor behandeling spieraandoeningen

Onderzoek & Wetenschap 11/02/2020 12:00:12

Met de VUB-app Ghostly kunnen patiënten het gamepersonage alleen doen bewegen door specifieke spieren in hun lichaam te gebruiken. Het spel viel onlangs in de prijzen in Amerika.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wereldprimeur: vetzuren bepalen ontwikkeling van skeletale stamcellen

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

Slimme software herkent vroege vormen slokdarmkanker

Amerikaanse investeringsmaatschappij pompt 50 miljoen euro in Univercells

MRM Health gaat met DuPont Nutrition & Biosciences samenwerken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Patiënten met motorische of neuro-musculaire afwijkingen worden vaak behandeld met kinesitherapie. Maar dat is niet altijd voldoende om succesvol te revalideren.

Een team wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel en UZ-Brussel, onder leiding van prof. dr. Bart Jansen, heeft nu een aanvullende technologische behandeling ontwikkeld met het smartphonespel Ghostly.

Het spel is gebaseerd op het principe van elektromyografie. Dat is een techniek waarbij de elektrische activiteit van spieren en zenuwen wordt gemeten via sensoren op de huid van de patiënt. Dergelijke activiteit treedt op wanneer de hersenen een spier stimuleren tot actie.

Bij Ghostly worden er ook sensoren aangebracht bij de patiënt op de spier die getraind moet worden. Die sensoren registeren de spieractiviteit en sturen informatie door naar de spelsoftware, die ze vertaalt naar bewegingen in de game zelf.

Hierdoor kan de patiënt de hoofdfiguur in de spelwereld onder meer laten lopen, springen en duiken om bijvoorbeeld munten te verzamelen of vijanden te verschalken. Het doel is dat patiënten succesvol het einde van een level bereiken met een zo hoog mogelijke score om dan telkens een volgend, moeilijker level te spelen.

“Ghostly laat ons toe om specifieke en verschillende spieren op diverse en effectieve manieren te trainen. Patiënten kunnen enkel spelen als ze die welbepaalde spier gebruiken. Ook is zo’n spel een leuke en uitdagende manier om te revalideren”, aldus Jansen.

De gaming app won recent de eerste prijs in de ‘App Development Competition’ van de Amerikaanse De Luca Foundation die onderzoek en innovatie op vlak van elektromyografie en lichaamsbeweging ondersteunt.

De jury loofde de VUB-wetenschappers voor hun “sterke revalidatie-app met boeiende user experience” en kende hen onder meer een geldprijs van 7.500 dollar toe. << (Lydia Heida) (foto: VUB)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners