Ontwikkeling tool voor matching ingenieursstudenten en industrie

Bedrijfsnieuws 7/02/2020 8:24:48

KU Leuven heeft drie types ingenieurs gedefinieerd. Aan de hand van een online test ontdekken studenten welk type bij hen past. Op basis daarvan kunnen ze op zoek naar een geschikte job.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling tool voor matching ingenieursstudenten en industrie

UHasselt en Qatar University gaan samenwerken

Universiteit van Vlaanderen officieel gestart

UGent wint prestigieuze award

VUB reikt eredoctoraten uit aan grensoverschrijdende wetenschappers

VUB en Japanse universiteit gaan studenten uitwisselen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 18 februari 2020

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Industrieel ingenieurs zijn gegeerd op de arbeidsmarkt. Veel studenten hebben al zicht op een job voordat ze afstuderen. “Er is een grote verscheidenheid aan jobs voor ingenieurs en daar staan studenten vaak niet bij stil”, zegt professor Greet Langie, promotor van het PREFER-project.

“Sommige ingenieurs werken nieuwe producten uit, anderen hebben meer contact met klanten en weer anderen werken aan de optimalisatie van één klein onderdeeltje binnen een groter systeem.” Na een jaar op de arbeidsmarkt blijkt dat veel kersverse ingenieurs niet op hun plaats zitten. Dit is jammer voor de studenten en voor de bedrijven die een jaar lang in hen investeerden.

Binnen het PREFER-project van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven ontwikkelde onderzoekers een tool om een mismatch tussen de pas afgestudeerde ingenieur en zijn of haar toekomstige job zoveel mogelijk te vermijden. Dit gebeurde in samenwerking met TU Delft en TU Dublin.

“We definieerden drie types ingenieurs”, zegt Sofie Craps, de doctoraatsstudente die mee de tool ontwikkelde. “We maken een onderscheid tussen mensen die gericht zijn op innovatie, optimalisatie of klantgerichtheid.”

De studenten vullen een vragenlijst in waarbij ze moeten aangeven hoe ze zouden reageren in 23 verschillende situaties. Hun reactie bepaalt hoe ze aanleunen bij één van de drie types. “We legden de situaties ook voor aan ingenieurs die al wat jaren op de teller hebben. Hun antwoorden vormen de basis waarmee de antwoorden van de studenten vergeleken worden.”

Op basis van hun antwoorden krijgen de studenten een rapport over hun profiel. Zo kunnen ze beter inschatten welke functies op de arbeidsmarkt bij hen passen.

Ook vanuit de industrie is er veel interesse voor de PREFER-tool. “Veel jongeren die aan ingenieursstudies beginnen, denken later te werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten”, zegt Alex Massoels, voormalig teamleader Recruitment & Mobility bij Engie. “Slechts een kleine minderheid komt in zo'n functie terecht. PREFER maakt studenten bewust van andere opties.”

Meer dan 100 mensen uit ruim 20 bedrijven werden tijdens het ontwikkelingsproces betrokken bij de ontwikkeling van PREFER. << (Lydia Heida) (foto: vadimgozhda - 123RF)

PREFER is beschikbaar op www.iiw.kuleuven.be/prefer. Studenten kunnen er individueel mee aan de slag en docenten kunnen de tool gebruiken tijdens hun lessen. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

Beide bedrijven ondertekenden een overeenkomst voor de fabricage van een onderzeese boor, die zal ingezet worden op het Franse offshore windmolenpark in Saint-Nazaire.

Organisatoren combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020 tevreden

Begin februari bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw en 217 studenten hoger technologisch onderwijs het combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020.

Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

Barry Callebaut, Inari, Nike en INEOS vielen in de prijzen tijdens de Foreign Investment Trophy, een organisatie van FIT, voor hun investeringsprojecten in Vlaanderen.

AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

UTwente kan met kunstmatige intelligentie (AI) nu circulerende tumorcellen, witte bloedlichaampjes en extracellulaire blaasjes in beeld brengen om de behandeling van kanker te verbeteren.

Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

ILVO en Boerenbond bundelen de krachten met andere betrokkenen uit 8 EU-landen om de uitwisseling van ideeën rond verduurzaming van de vleesveehouderij in Europa te versnellen.

Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

De busgarage van OCTA in het Amerikaanse Californië werd door Air Products uitgerust met technologie en de apparatuur voor het grootste waterstof tankstation voor autobussen.

Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen dat zonne- en windenergie nu zo goedkoop is en zoveel potentieel heeft dat een moderne energie-intensieve samenleving economisch haalbaar is.

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

ESA’s nieuwe ruimtemissie Solar Orbiter is afgelopen zondag gelanceerd om voor het eerst de poolregio’s van de zon te onderzoeken. Dat levert belangrijke informatie op over het ruimteweer.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners