Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

Onderzoek & Wetenschap 6/02/2020 14:56:35

Het muon, de zwaardere versie van het elektron, kan een sleutel worden voor een nieuwe generatie deeltjesversnellers met 10 tot 20 keer meer botsingsenergie dan de LHC-versneller op CERN.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duitse elektrische vliegtuigtaxi krijgt ademruimte (+video)

Grootste ozongat ooit (+video)

Lockdown, ook in de ruimte

Luchtfoto’s in de strijd tegen COVID-19

Minder uitstoot van stikstofdioxide in Noord-Italië

LHCb-experiment toont opnieuw raadselachtige afwijking

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE D- e huidige LHC-versneller werkt met protonen, maar een LHC-achtige muonversneller zou gemakkelijk tien- tot twintigmaal hogere energie kunnen bereiken dan met protonen, wijzen berekeningen uit.

Muonen zijn net als het elektron negatief geladen puntdeeltjes, maar ruim 200 elektronmassa’s zwaar. Ze vallen echter in ongeveer 2 miljoenste seconde na hun ontstaan uit elkaar.

Die instabiliteit is een van de belangrijkste hindernissen bij het gebruik van de deeltjes in botsingsexperimenten. Conventionele technieken om deeltjesbundels te koelen nemen uren in beslag.

Het zogeheten MICE-experiment op het Rutherford Appleton laboratorium bij Oxford, laat zien hoe muonen met filters van vloeibaar waterstof en focusmagneten in een nette bundel zijn te brengen.

Om de verliezen in de filters te compenseren moeten de deeltjes in een muonversneller daartussen ook weer opnieuw versneld worden. Het MICE-team concludeert dat deze snelle ionisatiekoeling effectief kan zijn. Aan het experiment in Oxford is meer dan tien jaar gewerkt.

Eenmaal in de versneller garandeert de relativiteitstheorie dat de rondrazende deeltjes veel langzamer zullen vervallen en dus wel zijn te gebruiken voor botsingsexperimenten.

Ook op de meest effectieve productie van muonen wordt in de wereld nog intensief gestudeerd. Muonen worden gemaakt door protonen op een metaaltrefplaat te sturen, waardoor pionen ontstaan die vervallen tot muonen en neutrino’s.

De productietechnieken voor muonen staan ook in de belangstelling omdat muonen uiteenvallen naar onder meer neutrino’s, weer andere haast massaloze en elektrisch neutrale elementaire deeltjes met intrigerende eigenschappen. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Op de foto: het MICE-experiment op Rutherford Appleton in de UK.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners