Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

Onderzoek & Wetenschap 6/02/2020 14:56:35

Het muon, de zwaardere versie van het elektron, kan een sleutel worden voor een nieuwe generatie deeltjesversnellers met 10 tot 20 keer meer botsingsenergie dan de LHC-versneller op CERN.

Lees hieronder verder   
Verwant

Sabca onder nieuwe vleugels

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

Neutrinodetector KM3NeT kreeg 2 nieuwe dectorlijnen

AMS-2 antimaterie-detector functioneert opnieuw

Beveiligd signaal navigatiesatellieten Galileo succesvol getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 18 februari 2020

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE D- e huidige LHC-versneller werkt met protonen, maar een LHC-achtige muonversneller zou gemakkelijk tien- tot twintigmaal hogere energie kunnen bereiken dan met protonen, wijzen berekeningen uit.

Muonen zijn net als het elektron negatief geladen puntdeeltjes, maar ruim 200 elektronmassa’s zwaar. Ze vallen echter in ongeveer 2 miljoenste seconde na hun ontstaan uit elkaar.

Die instabiliteit is een van de belangrijkste hindernissen bij het gebruik van de deeltjes in botsingsexperimenten. Conventionele technieken om deeltjesbundels te koelen nemen uren in beslag.

Het zogeheten MICE-experiment op het Rutherford Appleton laboratorium bij Oxford, laat zien hoe muonen met filters van vloeibaar waterstof en focusmagneten in een nette bundel zijn te brengen.

Om de verliezen in de filters te compenseren moeten de deeltjes in een muonversneller daartussen ook weer opnieuw versneld worden. Het MICE-team concludeert dat deze snelle ionisatiekoeling effectief kan zijn. Aan het experiment in Oxford is meer dan tien jaar gewerkt.

Eenmaal in de versneller garandeert de relativiteitstheorie dat de rondrazende deeltjes veel langzamer zullen vervallen en dus wel zijn te gebruiken voor botsingsexperimenten.

Ook op de meest effectieve productie van muonen wordt in de wereld nog intensief gestudeerd. Muonen worden gemaakt door protonen op een metaaltrefplaat te sturen, waardoor pionen ontstaan die vervallen tot muonen en neutrino’s.

De productietechnieken voor muonen staan ook in de belangstelling omdat muonen uiteenvallen naar onder meer neutrino’s, weer andere haast massaloze en elektrisch neutrale elementaire deeltjes met intrigerende eigenschappen. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Op de foto: het MICE-experiment op Rutherford Appleton in de UK.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

Beide bedrijven ondertekenden een overeenkomst voor de fabricage van een onderzeese boor, die zal ingezet worden op het Franse offshore windmolenpark in Saint-Nazaire.

Organisatoren combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020 tevreden

Begin februari bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw en 217 studenten hoger technologisch onderwijs het combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020.

Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

Barry Callebaut, Inari, Nike en INEOS vielen in de prijzen tijdens de Foreign Investment Trophy, een organisatie van FIT, voor hun investeringsprojecten in Vlaanderen.

AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

UTwente kan met kunstmatige intelligentie (AI) nu circulerende tumorcellen, witte bloedlichaampjes en extracellulaire blaasjes in beeld brengen om de behandeling van kanker te verbeteren.

Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

ILVO en Boerenbond bundelen de krachten met andere betrokkenen uit 8 EU-landen om de uitwisseling van ideeën rond verduurzaming van de vleesveehouderij in Europa te versnellen.

Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

De busgarage van OCTA in het Amerikaanse Californië werd door Air Products uitgerust met technologie en de apparatuur voor het grootste waterstof tankstation voor autobussen.

Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen dat zonne- en windenergie nu zo goedkoop is en zoveel potentieel heeft dat een moderne energie-intensieve samenleving economisch haalbaar is.

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

ESA’s nieuwe ruimtemissie Solar Orbiter is afgelopen zondag gelanceerd om voor het eerst de poolregio’s van de zon te onderzoeken. Dat levert belangrijke informatie op over het ruimteweer.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners