Eerste Vlaamse onderzoeker in wetenschappelijk adviesorgaan OESO

Lieve Herman, één van de afdelingshoofden bij ILVO, is benoemd tot lid van het Coöperatief Onderzoeksprogramma rond biologisch grondstoffenbeheer voor duurzame landbouwsystemen.

Trefwoorden: #adviesorgaan, #beleid, #biologisch, #bossen, #Coöperatief Onderzoeksprogramma, #duurzaam, #grondstoffenbeheer, #ILVO, #landbouw, #Lieve Herman, #OESO, #visserij, #voeding, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - Het Coöperatief Onderzoeksprogramma (CRP) brengt op hoog niveau wetenschap en beleid bijeen in de domeinen landbouw, visserij, bossen en voeding.

“Het programma stimuleert internationale samenwerkingen en wereldwijde data-uitwisseling. Het geeft richting aan het beleid op wereldniveau rond globale vraagstukken zoals klimaatverandering en voedselzekerheid”, aldus Herman.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) telt 36 landen van over de hele wereld, die samen 80% van de wereldeconomie vertegenwoordigen. De OESO streeft ernaar dat industrieën en ook de landbouwsectoren zich tijdig en professioneel aanpassen aan de globale uitdagingen van de 21ste eeuw. Eén van de manieren om dat aan te pakken is hun CRP.

Het CRP rond ‘biologisch grondstoffenbeheer voor duurzame landbouwsystemen’ bestaat al bijna 40 jaar. Het programma bevordert internationale samenwerking via internationale fellowships met korte onderzoeksprojecten.

Individuele wetenschappers krijgen voor dergelijke uitwisselingen een financiering om een bescheiden onderzoeksproject uit te voeren in een andere onderzoeksinstelling, in één van de andere OESO-landen. De fellowships leiden in driekwart van de gevallen tot blijvende samenwerkingen tussen de betrokken kenniscentra.

Ook organiseren OESO-landen elk op hun beurt internationale congressen en workshops met wetenschappelijke en politieke sprekers, en dito publiek.

Herman is benoemt tot lid van het wetenschappelijk adviesorgaan van het CRP, waar in totaal 6 internationale topwetenschappers deel van uitmaken. Zij geven advies aan het CRP over de te financieren fellowships en congressen, en volgen de geselecteerde projecten daarna ook verder op.

Herman, die op ILVO de eenheid Technologie en Voeding bestuurt, zal samen met de Spaanse voorzitter van het adviesorgaan instaan voor het thema Transformational Technologies and Innovation. Het betreft een mandaat dat slechts een klein deel van de werktijd inneemt.