Nieuw polymeer maakt contactlenzen beter bestand tegen bacteriën

De Universiteit Twente heeft een polymeer, gebaseerd op vliegtuiglak en hydrogels voor brandwonden, ontwikkeld waaraan twee keer minder eiwitten hechten en een stuk minder bacteriën.

Trefwoorden: #bacterie, #contactlenzen, #Covestro, #eiwit, #glycol, #hydrogels, #infecties, #Isocyanuraat, #oog, #PEG PUI, #Piet Driest, #polyethyleen, #polymeer, #siliconen, #urethaan, #UTwente, #vliegtuiglak, #zuurstof

Lees verder

research

( Foto: maksymiv - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Contactlenzen worden steeds vaker en langer gedragen, met als gevolg steeds viezere lenzen. Na verloop van tijd hechten eiwitten, maar ook bacteriën zich aan het oppervlak. Dit is vervelend voor het zicht en gevaarlijk doordat het de kans op infecties van het oog vergroot.

Het materiaal dat promovendus Piet Driest heeft gemaakt, Poly(Ethyleen Glycol) Poly(Urethaan-Isocyanuraat), kortweg PEG PUI, wordt minder snel vies dan de huidige materialen. “Het materiaal is vrij inert. Daardoor hechten bacteriën en eitwitten zich moeilijk”, aldus Driest.

In zijn onderzoek vergeleek hij het materiaal met commerciële contactlenzen. Na 24 uur in een oplossing van eiwitten hechtten er gemiddeld 2 keer zo weinig eiwitten aan PEG PUI dan aan commerciële lenzen.

Een bijkomend voordeel is dat het nieuwe materiaal een hogere brekingsindex heeft dan de meeste contactlensmaterialen. “Dit betekent dat je er dunnere contactlenzen van kunt maken, wat het draagcomfort verhoogt”, stelt Driest. Andere gunstige eigenschappen voor contactlenzen zoals de flexibiliteit, de stevigheid en de transparantie waren vergelijkbaar met die van huidige materialen.

Om PEG PUI te maken combineerde Driest materialen voor vliegtuiglak en hydrogels voor brandwonden. “De hydrogels waren nog niet stevig genoeg. Door het te combineren met ingrediënten voor vliegtuiglak is het gelukt ze wel stevig genoeg te maken voor toepassing als contactlens.” Daarnaast droeg de vliegtuiglak ook bij aan de inerte eigenschappen waardoor de lenzen nu zo schoon blijven.

Op dit moment laat het materiaal echter nog niet genoeg zuurstof voor het oog door. Dat probleem is volgens Driest mogelijk op te lossen door het materiaal te combineren met siliconen die momenteel veel in contactlenzen gebruikt worden en veel meer zuurstof door laten.


Driest voerde zijn onderzoek uit in samenwerking met Covestro, een Duits bedrijf dat onder meer polymeren voor de lakindustrie produceert.