Nieuw polymeer maakt contactlenzen beter bestand tegen bacteriën

Onderzoek & Wetenschap 6/02/2020 9:05:55

De Universiteit Twente heeft een polymeer, gebaseerd op vliegtuiglak en hydrogels voor brandwonden, ontwikkeld waaraan twee keer minder eiwitten hechten en een stuk minder bacteriën.

Lees hieronder verder   
Verwant

DEME zet hotelschip in voor ploegenwissel van bagger- en offshoreschepen

SCK CEN verzekert wereldwijde toelevering medische radio-isotopen

Materialise ontwikkelt een 3D geprint zuurstofmasker

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

Autonome robot rijdt virusdodend UV-C licht rond (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Contactlenzen worden steeds vaker en langer gedragen, met als gevolg steeds viezere lenzen. Na verloop van tijd hechten eiwitten, maar ook bacteriën zich aan het oppervlak. Dit is vervelend voor het zicht en gevaarlijk doordat het de kans op infecties van het oog vergroot.

Het materiaal dat promovendus Piet Driest heeft gemaakt, Poly(Ethyleen Glycol) Poly(Urethaan-Isocyanuraat), kortweg PEG PUI, wordt minder snel vies dan de huidige materialen. “Het materiaal is vrij inert. Daardoor hechten bacteriën en eitwitten zich moeilijk”, aldus Driest.

In zijn onderzoek vergeleek hij het materiaal met commerciële contactlenzen. Na 24 uur in een oplossing van eiwitten hechtten er gemiddeld 2 keer zo weinig eiwitten aan PEG PUI dan aan commerciële lenzen.

Een bijkomend voordeel is dat het nieuwe materiaal een hogere brekingsindex heeft dan de meeste contactlensmaterialen. “Dit betekent dat je er dunnere contactlenzen van kunt maken, wat het draagcomfort verhoogt”, stelt Driest. Andere gunstige eigenschappen voor contactlenzen zoals de flexibiliteit, de stevigheid en de transparantie waren vergelijkbaar met die van huidige materialen.

Om PEG PUI te maken combineerde Driest materialen voor vliegtuiglak en hydrogels voor brandwonden. “De hydrogels waren nog niet stevig genoeg. Door het te combineren met ingrediënten voor vliegtuiglak is het gelukt ze wel stevig genoeg te maken voor toepassing als contactlens.” Daarnaast droeg de vliegtuiglak ook bij aan de inerte eigenschappen waardoor de lenzen nu zo schoon blijven.

Op dit moment laat het materiaal echter nog niet genoeg zuurstof voor het oog door. Dat probleem is volgens Driest mogelijk op te lossen door het materiaal te combineren met siliconen die momenteel veel in contactlenzen gebruikt worden en veel meer zuurstof door laten. << (Lydia Heida) (foto: maksymiv - 123RF)

Driest voerde zijn onderzoek uit in samenwerking met Covestro, een Duits bedrijf dat onder meer polymeren voor de lakindustrie produceert. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Proximus gaat digitale transformatie Brussels Airport versnellen

Brussels Airport heeft een overeenkomst voor strategische samenwerking met Proximus afgesloten voor de ondersteuning en de versnelling van de digitale transformatie van de luchthaven.

Chirurgisch maatwerk bij schedelprothesen

CADskills patenteerde zijn innoverende kaakgewrichtsprothese of Temporomandibular Joint. Gewoonlijk wordt een ‘standaardprothese’ gebruikt of een prothese die aangepast is aan de patiënt.

3D-printing tegen Corona maar ...

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Creativiteit, Fablabs en 3D-printing tegen Corona. Er worden maskers, kleppen en ventielen geprint maar... er is ook regelgeving.

Horizonverleggende innovaties bij Beckhoff

Naast een nieuwe reeks stroomsensoren voor metingen van 1 tot 5.000 A, breidt Beckhoff onder andere zijn compacte industriële PC-serie uit met de krachtige C6025 Intel Core i-power PC.

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

De helft van de Belgische bedrijven heeft moeite om zijn vacatures in te vullen. Ook bij Deme, wereldleider op het gebied van baggeren, waterbouw en milieuwerken is het niet evident.

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners