Keppel Seghers bouwt twee afvalverbrandingscentrales in India

Vorig jaar tekende Keppel Seghers, vroeger Seghers Engineering, uit Willebroek contracten voor de bouw van twee grote afval-energiecentrales in de West-Indische staat Gujarat.

Trefwoorden: #afvalverbranding, #India, #Keppel Seghers, #waste to energy

Lees verder

Techniek

( Foto: Keppel Seghers )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste centrale komt in Ahmedabad. De civiele bouwwerken zijn er onlangs aangevat om in Q3 aan de elektromechanische werken te kunnen beginnen. Deze centrale gaat eind 2021 al operationeel. Zes maanden later volgt de tweede centrale in Rajkot, zo’n vier uur rijden of 230 km verder.

Beide projecten zullen elk 2.500 m³ of zo’n 50.000 zakken gemengd huisvuil per dag verwerken. Ter vergelijking: samen zouden ze nagenoeg de helft van het Vlaamse huisvuil kunnen verwerken. Het Ahmedabad-project zal een derde van alle huisvuil van de stad verwerken. Het tweede project zal al het huisvuil van de stad Rajkot verwerken en daarenboven de Rajkot-stortplaats beetje bij beetje opruimen.

Op volle capaciteit zal elke centrale met de warmte van het verbrande afval 15 MW elektriciteit produceren. Dat vervangt jaarlijks 125.000 ton steenkool en reduceert het equivalent van de CO2-uitstoot van 120.000 auto’s, rekent Keppel Seghers. De installaties hebben een levensverwachting van 25 jaar.

Keppel Seghers levert de kerntechnologie (o.a. de oven en de sturing) en de engineering van het elektromechanische gebeuren, voor beide projecten. De klant is Abellon Clean Energy die de installatie uiteindelijk ook zal uitbaten, in concessie voor de respectievelijke gemeenten.

Het project wordt gerealiseerd in een PPP (Public Private Partnership). “Een hele uitdaging want dergelijke interactieformule is de overheid er nog niet gewoon”, aldus Nicolas Maertens, Sales & Business Development Manager. Ook de financiering door lokale banken had wat voeten in de aarde. “Er zijn nog maar weinig voorbeelden van dergelijke projecten in India. Er is dan ook nog wat ‘koudwatervrees’.”

Technisch was er ook de uitdaging om de centrales te bouwen op maat van het aangeboden huisvuil dat verschilt van regio tot regio. Eerst werd twee jaar lang het huisvuil geanalyseerd om de samenstelling over verschillende seizoenen te meten. Veel aandacht wordt ook besteed aan de campus dat naast de centrale onder andere een voetbalveld, uitgebreide bezoekersruimte en zonnepanelen zal bevatten.

De gecombineerde contractwaarde bedraagt 12 miljoen euro voor Keppel Seghers die in België met meer dan honderd medewerkers een jaaromzet maakt van honderd miljoen euro. “Dit zijn niet onze grootste projecten maar we verkopen er vooral onze kennis wat zorgt voor een grote toegevoegde waarde.” Voor het bedrijf gaat het bovendien om strategische projecten.

“We denken dat India dezelfde weg zal opgaan als China en, in de plaats van storten, zal kiezen voor ‘waste to energy’. We staan dan wellicht aan het begin van een nieuwe markt.”


Lees hier over een andere verwezenlijking van Keppel Seghers ...