AMS-2 antimaterie-detector functioneert opnieuw

Onderzoek & Wetenschap 30/01/2020 8:37:29

Astronauten Luca Parmitano (ESA) en Andrew Morgan (NASA) controleerden in een urenlange ruimtewandeling de nieuwe aansluiting van de CO2-koeling en herstelden een lekkende koppeling.

Lees hieronder verder   
Verwant

Sabca onder nieuwe vleugels

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

Neutrinodetector KM3NeT kreeg 2 nieuwe dectorlijnen

AMS-2 antimaterie-detector functioneert opnieuw

Beveiligd signaal navigatiesatellieten Galileo succesvol getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 18 februari 2020

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Alpha Magnetic Spectrometer AMS-2 is een project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en CERN. Het wordt geleid door de invloedrijke Amerikaanse Nobelprijswinnaar Sam Ting. De detector van bijna 7 ton werd in 2011 na jarenlange vertragingen naar het ruimtestation gebracht en aangesloten.

Sindsdien vangt het apparaat geladen deeltjes uit de kosmos. Daarbij is speciale aandacht voor elektronen en hun antideeltjes, positronen. Ook antiprotonen worden ingevangen. Die zijn zeldzaam in het heelal, dat voornamelijk uit materie bestaat. Daarnaast speurt AMS-2 ook naar tekenen van donkere materie-deeltjes.

In 2014 maakte de AMS-2 groep bekend dat het instrument relatief veel anti-elektronen (positronen) meet bij hogere energie. Dat is onverwacht en kan volgens Ting te maken hebben met vervallende donkere materie in het heelal. De positronen komen niet uit een specifieke richting, laten de metingen ook zien.

Het koelsysteem van AMS-2 was de laatste jaren steeds verder uitgevallen, en draaide nog maar op één pomp. Dat systeem moet temperatuurvariaties door zonnestraling vermijden. In oktober werd een nieuwe koeling naar ISS gebracht en in een reeks reparaties geplaatst. Daarbij werden onder meer leidingen doorgezaagd en weer gekoppeld, een riskante handeling in de ruimte.

Na de plaatsing van de nieuwe koeleenheid lijkt AMS-2 normaal te functioneren, zegt onderzoeker dr Suzan Basegmez Du Pree van de KM3NeT-groep van Nikhef. Maar pas na de check van zaterdag kan hij weer echt worden aangezet voor metingen. Deze week wordt beslist wanneer dat gebeurt.

Du Pree werkte eerder bij CERN aan de analyses van de metingen van AMS-2 en is daar ook nu nog vanuit Nikhef bij betrokken. Ze noemt de reparatiemissie heel bijzonder. ‘Kennelijk is het project voor alle betrokkenen belangrijk genoeg om er nogmaals flink in te investeren.’ << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

Beide bedrijven ondertekenden een overeenkomst voor de fabricage van een onderzeese boor, die zal ingezet worden op het Franse offshore windmolenpark in Saint-Nazaire.

Organisatoren combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020 tevreden

Begin februari bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw en 217 studenten hoger technologisch onderwijs het combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020.

Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

Barry Callebaut, Inari, Nike en INEOS vielen in de prijzen tijdens de Foreign Investment Trophy, een organisatie van FIT, voor hun investeringsprojecten in Vlaanderen.

AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

UTwente kan met kunstmatige intelligentie (AI) nu circulerende tumorcellen, witte bloedlichaampjes en extracellulaire blaasjes in beeld brengen om de behandeling van kanker te verbeteren.

Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

ILVO en Boerenbond bundelen de krachten met andere betrokkenen uit 8 EU-landen om de uitwisseling van ideeën rond verduurzaming van de vleesveehouderij in Europa te versnellen.

Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

De busgarage van OCTA in het Amerikaanse Californië werd door Air Products uitgerust met technologie en de apparatuur voor het grootste waterstof tankstation voor autobussen.

Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen dat zonne- en windenergie nu zo goedkoop is en zoveel potentieel heeft dat een moderne energie-intensieve samenleving economisch haalbaar is.

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

ESA’s nieuwe ruimtemissie Solar Orbiter is afgelopen zondag gelanceerd om voor het eerst de poolregio’s van de zon te onderzoeken. Dat levert belangrijke informatie op over het ruimteweer.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners