Ontzoutingstechnologie maakt koeltorens zuiniger met water

Bedrijfsnieuws 28/01/2020 16:37:23

Uit het Europese Matching-project blijkt dat innovatieve membraantechnologie van VITO bruikbaar is voor centrales langs rivieren met hogere droogterisico’s, bij schaarste aan koelwater.

Lees hieronder verder   
Verwant

VEGA totaalaanbieder voor niveau en druk in farma-toepassingen

Trend naar miniaturisatie: ultra-kleine connector IP68

Omschakeling van aardolie naar hout in chemische industrie haalbaar?

Chemische bouwsteen uit hernieuwbare grondstof ontwikkeld

Ontstaan bellen voorkomen bij elektrochemische reacties

AGC en Citrine Informatics ontwikkelen nieuwe glastechnologie met AI

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens langdurige droogteperiodes, die door klimaatopwarming frequenter worden, kan het peil van rivieren en ander oppervlaktewater dusdanig zakken dat overheden restricties opleggen aan de inname van water.

Nu nemen energiecentrales voortdurend grote hoeveelheden koelwater in: water dat deels verdampt in koeltorens en niet rechtstreeks terugstroomt naar een rivier.

Binnen het EU Horizon 2020-project genaamd Matching werden de voorbije drie jaar duurzame oplossingen bestudeerd voor het dreigende watertekort in de energiesector. VITO was een van de zestien partners van een consortium bestaande uit Europese energiebedrijven, technologieleverancers en kennisinstellingen.

Het waterverbruik door koeltorens is onder meer te beperken door het ingenomen water eerst te ontzouten. ‘Door ionen zoals calcium en magnesium te verwijderen, blijft het koelwater langer bruikbaar en is er minder nodig’, aldus Sofie Van Ermen en Wim De Schepper van VITO. ‘Ook zijn er minder chemicaliën nodig.’

Voor de ontzouting zijn innovatieve elektroden te gebruiken, een technologie die werd ontwikkeld en gepatenteerd door VITO. Een pilotinstallatie met ontzoutingstechnologie werd getest bij Engie Lab Laborec in Linkebeek, waar twee koeltorens naast elkaar functioneren. Dit om het verschil in koelwaterverbruik en –efficiëntie te meten.

'De ontzoutingstechnologie vereist wel een forse investering, want het gaat om een jonge en prille technologie’, zegt Leo De Nocker van VITO. ‘Die investering is niet gelijk terug te verdienen bij alle centrales.’

Voor energieproducenten langs rivieren met een hogere kans op watertekorten tijdens droogteperiodes loont de technologie wél. ‘Het terugverdieneffect is groter omdat de installatie de centrales ervoor kan behoeden dat ze worden stilgelegd en geen elektra produceren’, aldus De Nocker.

‘Voor centrales die liggen aan bepaalde Europese rivieren in Bulgarije, Duitsland, rankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk ligt het productieverlies op 2,5%, in het huidige klimaat en met de technologie van vandaag', zegt Van Ermen.

'Verwacht wordt dat deze risico’s toenemen door klimaatopwarming en door de stijgende watervraag vanuit verschillende sectoren. In deze gevallen verdient de investering in waterbesparing zich terug, terwijl het goedkoper is dan luchtkoeling. Het terugverdieneffect is ook groter op plaatsen met harder water.’

Voor nieuw te bouwen energiecentrales kan de technologie al in het basisontwerp worden geïntegreerd, waardoor deze centrales ‘klimaatbestendiger’ worden en op gevoeligere plaatsen kunnen worden ingezet. << (Lydia Heida) (foto: ENGIE Electrabel)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners