Beveiligd signaal navigatiesatellieten Galileo succesvol getest

Onderzoek & Wetenschap 28/01/2020 15:08:51

Het satellietnavigatiesysteem Galileo heeft een versleuteld, robuust signaal dat alleen door gecertificeerde partijen gebruikt mag worden, bijvoorbeeld bij opsporing van criminelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Sabca onder nieuwe vleugels

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

Neutrinodetector KM3NeT kreeg 2 nieuwe dectorlijnen

AMS-2 antimaterie-detector functioneert opnieuw

Beveiligd signaal navigatiesatellieten Galileo succesvol getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 18 februari 2020

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het versleutelde signaal Public Regulated Service (PRS) van Galileo is alleen te gebruiken door de goedgekeurde (overheids)partijen, die daarvoor beschikking krijgen over een sleutel. PRS biedt meer zekerheid over de betrouwbaarheid en authenticiteit van de verzamelde satellietdata.

Tot nu toe is een grote en kostbare ontvanger nodig om met het beveiligde signaal te kunnen werken. De Nederlander Willem Folkers ontwikkelde een alternatieve aanpak en won hiermee de European Satellite Navigation Competition. Op basis van dit concept is vervolgens samen met onder andere het Canadese IT-bedrijf CGI en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum verder voortgebouwd.

CGI ontwikkelde de afgelopen jaren een gebruiksvriendelijke variant: een eenvoudige ontvanger die onder meer het PRS-signaal opneemt en die daarna naar krachtige apparatuur bij CGI gebracht wordt. Daar wordt het verstuurde signaal verwerkt, waarna relevante informatie, zoals locatie en tijdstip, wordt doorgestuurd naar de eindgebruiker.

Om de werking van deze snapshot technologie te laten zien, hield CGI voor alle aanwezigen onlangs een demonstratie in twee delen. Eerst maakte het voltallige gezelschap een busrit in Noordoost-Rotterdam. Hierbij werden met een ontvanger open GPS-signalen opgenomen en werd éénmalig een PRS-snapshot opgenomen.

Terug bij CGI werd als tweede test de ontvanger gekoppeld aan zendapparatuur waarmee een vervalst GPS-signaal werd verzonden. Hierdoor denkt de ontvanger dat hij op een andere locatie is dan waar hij werkelijk is, ook wel ‘spoofen’ genoemd.

Na de verwerking van de opgenomen signalen van de busrit bleek dat het PRS-signaal goed overeenkwam met de gebruikelijke GPS. Uit de tweede test bleek dat volgens de reguliere, ‘gespoofte’ GPS-ontvanger de opname niet in Rotterdam plaatsvond, maar in Scheveningen. Dit terwijl de PRS-ontvanger ondanks de verstoring wél de juiste locatie had bepaald, namelijk Rotterdam.

Op korte termijn zijn er technologische uitdagingen waaraan gewerkt wordt, zoals bijvoorbeeld de snelheid waarmee PRS-data wordt verwerkt. Daarnaast zijn gesprekken met eindgebruikers nodig om te definiëren welke behoeften er zijn.

Bas van der Hoeven, Vice President Consulting Services Space bij CGI, stelt: ‘We willen immers op het gebied van navigatie niet technologisch afhankelijk zijn van grootmachten als de VS of China.’ << (Lydia Heida) (foto: © ESA / Pierre Carril)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

Beide bedrijven ondertekenden een overeenkomst voor de fabricage van een onderzeese boor, die zal ingezet worden op het Franse offshore windmolenpark in Saint-Nazaire.

Organisatoren combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020 tevreden

Begin februari bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw en 217 studenten hoger technologisch onderwijs het combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020.

Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

Barry Callebaut, Inari, Nike en INEOS vielen in de prijzen tijdens de Foreign Investment Trophy, een organisatie van FIT, voor hun investeringsprojecten in Vlaanderen.

AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

UTwente kan met kunstmatige intelligentie (AI) nu circulerende tumorcellen, witte bloedlichaampjes en extracellulaire blaasjes in beeld brengen om de behandeling van kanker te verbeteren.

Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

ILVO en Boerenbond bundelen de krachten met andere betrokkenen uit 8 EU-landen om de uitwisseling van ideeën rond verduurzaming van de vleesveehouderij in Europa te versnellen.

Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

De busgarage van OCTA in het Amerikaanse Californië werd door Air Products uitgerust met technologie en de apparatuur voor het grootste waterstof tankstation voor autobussen.

Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen dat zonne- en windenergie nu zo goedkoop is en zoveel potentieel heeft dat een moderne energie-intensieve samenleving economisch haalbaar is.

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

ESA’s nieuwe ruimtemissie Solar Orbiter is afgelopen zondag gelanceerd om voor het eerst de poolregio’s van de zon te onderzoeken. Dat levert belangrijke informatie op over het ruimteweer.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners