Beveiligd signaal navigatiesatellieten Galileo succesvol getest

Onderzoek & Wetenschap 28/01/2020 15:08:51

Het satellietnavigatiesysteem Galileo heeft een versleuteld, robuust signaal dat alleen door gecertificeerde partijen gebruikt mag worden, bijvoorbeeld bij opsporing van criminelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

Belgische nanosatelliet met succes gelanceerd vanuit ISS

Antwerp Space versnelt communicatie met ISS

Sabca onder nieuwe vleugels

Solar Orbiter gaat zonnewind onderzoeken

Superversnellers met bundels muonen mogelijk door nieuwe koeltechniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het versleutelde signaal Public Regulated Service (PRS) van Galileo is alleen te gebruiken door de goedgekeurde (overheids)partijen, die daarvoor beschikking krijgen over een sleutel. PRS biedt meer zekerheid over de betrouwbaarheid en authenticiteit van de verzamelde satellietdata.

Tot nu toe is een grote en kostbare ontvanger nodig om met het beveiligde signaal te kunnen werken. De Nederlander Willem Folkers ontwikkelde een alternatieve aanpak en won hiermee de European Satellite Navigation Competition. Op basis van dit concept is vervolgens samen met onder andere het Canadese IT-bedrijf CGI en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum verder voortgebouwd.

CGI ontwikkelde de afgelopen jaren een gebruiksvriendelijke variant: een eenvoudige ontvanger die onder meer het PRS-signaal opneemt en die daarna naar krachtige apparatuur bij CGI gebracht wordt. Daar wordt het verstuurde signaal verwerkt, waarna relevante informatie, zoals locatie en tijdstip, wordt doorgestuurd naar de eindgebruiker.

Om de werking van deze snapshot technologie te laten zien, hield CGI voor alle aanwezigen onlangs een demonstratie in twee delen. Eerst maakte het voltallige gezelschap een busrit in Noordoost-Rotterdam. Hierbij werden met een ontvanger open GPS-signalen opgenomen en werd éénmalig een PRS-snapshot opgenomen.

Terug bij CGI werd als tweede test de ontvanger gekoppeld aan zendapparatuur waarmee een vervalst GPS-signaal werd verzonden. Hierdoor denkt de ontvanger dat hij op een andere locatie is dan waar hij werkelijk is, ook wel ‘spoofen’ genoemd.

Na de verwerking van de opgenomen signalen van de busrit bleek dat het PRS-signaal goed overeenkwam met de gebruikelijke GPS. Uit de tweede test bleek dat volgens de reguliere, ‘gespoofte’ GPS-ontvanger de opname niet in Rotterdam plaatsvond, maar in Scheveningen. Dit terwijl de PRS-ontvanger ondanks de verstoring wél de juiste locatie had bepaald, namelijk Rotterdam.

Op korte termijn zijn er technologische uitdagingen waaraan gewerkt wordt, zoals bijvoorbeeld de snelheid waarmee PRS-data wordt verwerkt. Daarnaast zijn gesprekken met eindgebruikers nodig om te definiëren welke behoeften er zijn.

Bas van der Hoeven, Vice President Consulting Services Space bij CGI, stelt: ‘We willen immers op het gebied van navigatie niet technologisch afhankelijk zijn van grootmachten als de VS of China.’ << (Lydia Heida) (foto: © ESA / Pierre Carril)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners