Ontwikkeling 3D-printbaar composietmateriaal met nanodeeltjes

Onderzoek & Wetenschap 27/01/2020 8:38:36

Wageningen University & Research heeft 3D-printbaar composietmateriaal met gouden en zilveren nanodeeltjes ontwikkeld als voorbeeld voor een nieuwe klasse van printbare ‘slimme’ materialen.

Lees hieronder verder   
Verwant

3D-printing tegen Corona maar ...

Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

EU-financiering voor ambitieus 3D-printproject

Veilig hergebruik metaalpoeders bij 3D printen in industrie mogelijk

Ontwikkeling 3D-printbaar composietmateriaal met nanodeeltjes

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Webinar Lock out Tag out

Pilz Webinar

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De inspiratie kwam van een voorbeeld van antieke nanotechnologie in de kunstgeschiedenis: de Lycurgus-beker, daterend uit het 4e-eeuwse Rome. Dit is een glazen bokaal waarvan de kleur verandert van groen naar rood, afhankelijk van de belichting van de beker.

Deze eigenschap, bekend als dichroïsme, komt voor oud glaswerk alleen voor in de Lycurgus-beker. Pas in 1990 werd de beker geanalyseerd met een elektronenmicroscoop. Toen bleek dat nanodeeltjes van zilver en goud aan het glas waren toegevoegd om dit composietmateriaal te maken.

In 2019 lukte het een team van onderzoekers onder leiding van Vittorio Saggiomo een nieuwe creatie te vervaardigen. In het Laboratorium voor Bionanotechnologie van Wageningen University & Research ontwikkelden zij een printbare nanocomposiet die de balans die de maker van de Lycurgus-cup bereikte, nabootst.

Dit is gebaseerd op de aanwezigheid van nanodeeltjes van goud in de composietmaterialen. Maar de Lycurgus-beker bevat een verhouding van 2:1 zilver/goud nanodeeltjes, waarbij zilver veel reactiever is dan goud.

Het team ontwikkelde dus een nieuwe werkwijze om de reactiviteit van de zilverdeeltjes te verminderen en de synthese op het juiste moment te stoppen voor het verkrijgen van een precieze omvang aan nanodeeltjes. Toen een kleine hoeveelheid van gouden nanodeeltjes werd toegevoegd en het composiet werd geëxtrudeerd voor het printen, kwamen de resultaten dicht bij die van de Lycurgus-beker.

Dichroïsche materialen worden vaak gebruikt als filters, waarbij ze bundels wit licht splitsen voor gebruik in LCD-systemen, microscopie en in verlichtingssystemen. Bij gebruik als spiegel, zoals in kwarts-halogeenlampen, is de lichtopbrengst bijzonder hoog zonder de dat er oververhitting optreedt.

De flexibiliteit en controle die het Wageningse team onder leiding van Saggiomo bereikte, maakt de weg vrij voor een meer flexibele en economische productie van dichroïsche materialen voor het creëren van materialen met 100 % dichroïsche eigenschappen. << (Lydia Heida) (foto: Wageningen University & Research)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Crisisplatform voor operationele continuïteit kritische gebouwen/organisaties

Studiebureau Arcadis, softwareleverancier Spacewell, innovatie­partner Made en communicatie­partner Social Seeder lanceerden samen het online platform www.B2Building.help.

Maakindustrie aan de slag met gezichtsmaskers voor zorgsector

Makerspace@PXL-UHasselt print in hoog tempo onderdelen voor gezichtsmaskers voor zorgcentra in Limburg. Delplex ontwikkelde een nieuw type beschermmasker, dat snel op de markt komt.

Geo-engineering: leven met CO2-uitstoot

CO2-emissies zijn een nevenverschijnsel van onze koolstofmaatschappij. Jaarlijks gaat 40 à 50 miljard (of giga-)ton de lucht in. Dat heeft klimaatgevolgen. Daarom moet dit naar beneden.

Elektrische voertuigen veiliger met nieuwe BYD bladbatterij

BYD heeft vandaag de lancering van de bladbatterij aangekondigd, een ontwikkeling die de bezorgdheid over de veiligheid van batterijen in elektrische voertuigen moet verminderen.

VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

Ingenieur Albert De Beir en het Robotica-team aan de VUB Brubotics hebben een noodmasker ontwikkeld, dat het verplegend personeel in ziekenhuizen in de strijd tegen corona kan helpen

Duitse elektrische vliegtuigtaxi krijgt ademruimte (+video)

Lilium, dat in München een elektrisch vliegtuig ontwikkelt dat verticaal start en landt, haalt bij bestaande investeerders meer dan 240 miljoen dollar (zo’n 217 miljoen euro) op.

65 nieuwe start-ups voor Start it @KBC na digitale pitch

Ondanks het coronavirus dat massaal bedrijven lam legt, kwamen toch bijna 200 start-ups hun idee digitaal pitchen. Dit is een absoluut record voor de grootste accelerator van het land.

Grégoire de Pierpont, CEO van Enerdeal: ”Solar as a service” - topingenieur

Enerdeal besliste na de crisis in 2013 zijn activiteiten open te trekken van ontwikkelen en bouwen van PV-systemen, naar financiering, operating & maintenance… om ‘solar as a service’ te bre

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners