Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Trefwoorden: #bodem, #bodemkartering, #camera, #Centre Spatial de Liège, #detectie, #drone, #multispectraal, #organische materie, #perceelmonitoring, #radar, #RAPAS, #resolutie, #Sentinel 1, #STEREO, #UCLouvain, #vochtgehalte

Lees verder

research

( Foto: Belspo )

ENGINEERINGNET.BE - Het vochtgehalte en het gehalte aan organische materie zijn essentiële eigenschappen van de bodem.

Zij controleren, op verschillende schalen van het systeem bodem-plant-atmosfeer, de belangrijkste hydrologische processen, de groei van planten, de verontreiniging van het oppervlakte- en grondwater en de duurzaamheid van natuurlijke ecosystemen.

Ze hebben dus ook invloed op de biodiversiteit en zijn belangrijke schakels in het klimaatsysteem. Optimaal en duurzaam beheer van de bodem en watervoorraden vereist daarom kennis van de dynamiek van bodemvocht en organische materie.

De recente opkomst van drones heeft nieuwe wegen geopend voor het onderzoeken en toepassen van digitale bodemkartering en perceelmonitoring voor agrarisch beheer.

Binnen het STEREO-project RAPAS ontwikkelden onderzoekers van Université catholique de Louvain en Centre Spatial de Liège een nieuwe lichte grondpenetrerende radar en geavanceerde radarsignaalverwerkingsmethoden voor het in kaart brengen van bodemvochtigheid.

In de precisielandbouw kan deze technologie ingezet worden om bijvoorbeeld de efficiëntie van irrigatiepraktijken te verbeteren door de watervoorziening aan te passen aan de werkelijke behoeften van gewassen.

Ook ontwikkelden en analyseerden de onderzoekers nieuwe multispectrale verwerkingsmethoden voor het bepalen van het organische koolstofgehalte in de bodem.

Ze testten en vergeleken diverse multispectrale camera's, waarbij aandacht werd besteed aan de positionering van de metingen. De centimeternauwkeurigheid werd dus bereikt zonder gebruik te maken van grondcontrolepunten.

De ontwikkelde tools werden toegepast op een reeks landbouwvelden in de Belgische leemstreek. Deze resultaten werden vergeleken met een soortgelijke analyse op basis van Sentinel-1-data.

Hieruit bleek dat de ruimtelijke resolutie van de Sentinel-1-satelliet onvoldoende is om de vaak zeer lokale variaties van bodemvochtgehalte in velden te detecteren.