Kamp C krijgt eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw

Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zal op haar site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen.

Trefwoorden: #circulair, #circulair bouwen, #Kamp C, #Kamp Circulair

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Kamp C )

ENGINEERINGNET.BE - “Circulair bouwen steunt op 7 pijlers: circulaire gebiedsontwikkeling, circulaire materiaalkeuze, circulaire businessmodellen, circulair ontwerpen (veranderingsgericht, toekomstbestendig, …), circulair aanbesteden, circulaire financieringsvormen en het nieuwe werken.

Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen: “Circulair aanbesteden is radicaal anders dan de traditionele aanpak. In plaats van gedetailleerd uit te schrijven hoe het gebouw er zou moeten uitzien en welke materialen en technieken daarvoor gebruikt moesten worden, kozen we voor een functioneel programma.”

“We hebben de kandidaten vooral verteld wat Kamp C wil kunnen doen met het nieuwe gebouw. We hebben slechts enkele minimumeisen uitgeschreven zonder te zeggen hoe alles precies moet gebeuren. De kandidaten hebben dat onderdeel dus zelf kunnen invullen.”

In tegenstelling tot een traditionele aanbesteding, was de prijs geen factor. Van bij de start werd meegegeven wat het budget van Kamp C is: 1.000.000 euro initieel investeringsbudget en 1.000.000 euro operationeel budget, verdeeld over de looptijd van de opdracht.

Kamp C had het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. De deelnemende consortia moesten een zo goed en allesomvattend ontwerp afleveren dat in het vooropgestelde budget past. Dit bedrag wordt aan het winnende consortium gegeven, ongeacht wat exact de kosten zijn. De bouwopdracht loopt voor een periode van 20 jaar.

Het winnend consortium staat dus niet alleen in voor het ontwerp, maar ook het toekomstig onderhoud en de energievoorziening. Bouwpartijen blijven zo langer betrokken en worden getriggerd om efficiënter om te gaan met de producten en diensten.

Na een intensief beoordelingsproces werd consortium Kamp Circulair als winnaar gekozen. Volgens het beoordelingsteam scoorde hun aanbieding het hoogst op de criteria.

Het hele aanbestedingsproject was een intens, leerrijk proces. Maar ook een groot experiment dat meer tijd en middelen vroeg dan een traditionele aanbesteding. Dit unieke traject kon daarom rekenen op ondersteuning van uit OVAM, de provincie Antwerpen en Thomas More voor een totaal bedrag van 366.174 euro.


Op de foto: het winnende team toont de naam van het circulaire gebouw, 't Centrum.

Over Kamp Circulair
Dit consortium bestaat uit zeven bedrijven met aannemersbedrijf Beneens uit Olen als trekker. Voorts maken TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO deel uit van het team.