Haven Oostende ontwikkelde zich in 2019 verder in niche markten

Het aantal invaarten voor onderhoud aan windturbines op de Noordzee steeg aanzienlijk, wat inmiddels werk verschaft aan ruim 600 mensen. In 2020 neemt dit nog verder toe.

Trefwoorden: #cargo, #Elia, #Haven Oostende, #Jan De Nul, #monitoring, #monopiles, #Noordzee, #Norther, #Northwester, #offshore, #onderhoud, #Renasci, #Seamade, #Vestas, #West Recycle, #windpark, #windturbines

Lees verder

Techniek

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Er zijn ruim 300 windturbines operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee. Diverse bedrijven onderhouden deze installaties vanuit Oostende.

In 2019 registreerde Haven Oostende 4.914 invaarten van Crew Transfer Vessels en 138 invaarten van Service Operation Vessels.

Dit is een stijging van respectievelijk 7,6% en 43% ten opzichte van 2018. Ruim 600 mensen werken dagelijks aan monitoring en onderhoud van deze turbines.

In de zomer van 2019 werden de monopiles en de transition pieces voor het windpark Northwester 2 vanop de Rebo site op zee geïnstalleerd met de Vole au Vent van Jan De Nul Group. Ook werd de in-bedrijfs-zetting van de windparken Norther en Northwester 2 vanuit Haven Oostende uitgevoerd.

Het stopcontact op zee (MOG = modular offshore grid) werd gebouwd vanuit de haven van Oostende. Om dit platform operationeel te krijgen, nam Elia een vaste stek in op de Rebo-site.

In het najaar startte de onderhoudscampagne voor de wieken van de turbines op Belwind en Northwind. MHI Vestas, leverancier van de turbines, zet nog tot de zomer 2020 het installatieschip Bold Tern hiervoor in.

Er werd 1.589.212 ton behandeld in Haven Oostende, een stijging van 1,7% ten opzichte van 2018. De groei voltrok zich in alle cargo onderdelen, van ertsen over grind en zand tot chemicaliën, landbouwproducten en kleiproducten. De hoogconjunctuur in de bouw ligt mede aan de oorzaak hiervan.

De tonnage van windturbineonderdelen is gezakt naar 23 monopiles van Northwester 2, tegen 42 windturbines in 2018. In 2020 groeit dit segment met de komst van onderdelen voor windpark Seamade.

In 2019 vestigden zich twee circulaire bedrijven in de haven van Oostende: Renasci en West Recycle. Beide bouwen een productie-eenheid voor de verwerking van afvalstoffen tot nieuwe grondstoffen die in 2020 operationeel zijn.

Met de aangekondigde investeringen in zowel de voor- als achterhaven is Haven Oostende ervan overtuigd dat het bijkomende tewerkstelling en toegevoegde waarde kan creëren en verankeren in de regio van Oostende.