UTwente strijdt met robotica tegen borstkanker

Promovendus Vincent Groenhuis verzachtte met verschillende prototypes van 3D geprinte biopsierobots het leed van de patiënt en maakt borstkankeronderzoek nauwkeuriger en efficiënter.

Trefwoorden: #3D, #biopsie, #borstkanker, #cryo-ablatie, #handgestuurd, #Machnet Robotics, #magnetisch veld, #motor, #MRI, #MURAB, #naald, #robot, #scanner, #Stormram, #thermo-ablatie, #UTwente, #Vincent Groenhuis

Lees verder

research

( Foto: UTwente - Gijs van Ouwerkerk )

ENGINEERINGNET.BE - Borstkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Door een naald in de borst te plaatsen en te navigeren naar het afwijkende weefsel, is het mogelijk een weefselsample te verkrijgen. Na ziektebeeldanalyse is een goede diagnose mogelijk, ook wel een biopsie genoemd.

Door het gebruik van speciale naalden, waarvan de tip erg warm kan worden (thermo-ablatie) of erg koud (cryo-ablatie), is het daarna mogelijk tumorcellen dichtbij de tip van de naald te vernietigen. Zo wordt kanker behandeld zonder ingrijpende chirurgische ingrepen.

Voor het zeer nauwkeurig opsporen en visualiseren van de locatie van afwijkend weefsel bieden MRI-scanners de uitkomst. Maar de nauwkeurigheid van de handgestuurde naald is niet optimaal. Robotica is de oplossing, zo toont Groenhuis in zijn proefschrift aan, maar de aanpak vergt veel expertise.

Robots bestaan vaak uit metaal en dat gaat niet samen met de sterke magnetische velden van MRI-scanners. Daarom onderzocht Groenhuis verschillende robotica-opties en ontwikkelde enkele prototypes: de Stormram en Sunram robots en MURAB.

MURAB (MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy) is een robot buiten de MRI-scanner die ultrasound, MRI, elastografie en computer vision combineert om op basis van een patiëntspecifiek model de juiste strategie voor biopsie uit te voeren.

Voorganger Stormram is van plastic, is 3d-geprint en werkt op luchtdruk. Het voordeel van plastic is dat de robot in de MRI-scanner is te gebruiken. De robot won eerder een prijs bij de prestigieuze Surgical Robotic Challenge te London.

De Stormram is een impuls voor de diagnostische fase van borstkanker. Door de nauwkeurige naaldbediening, zo goed als realtime scanning met behulp van MRI en een enkele dunne naaldbiopsie waardoor sneller en nauwkeuriger diagnose is te stellen.

Groenhuis is ook betrokken bij Machnet Robotics, een spin-off van de UT die een robot voor MRI-gestuurde biopsies op de markt brengt. Hij werkt nu aan een veelbelovend nieuw type motor met bijzondere eigenschappen.