2019 was opnieuw recordjaar voor North Sea Port

Voor het derde jaar op rij registreert North Sea Port een recordjaar. De bedrijven boeken een goederenoverslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton, ofwel een stijging met +1,5%.

Trefwoorden: #binnenvaart, #bulkgoederen, #containers, #North Sea Port, #overslag, #zeevaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Die stijging is vooral te danken aan de groei van de export (+9,9%). North Sea Port handhaaft zijn positie als een echte bulkhaven en boekt vooruitgang als draaischijf voor containers tussen zeevaart en binnenvaart.

Bijna de helft van de goederenoverslag die de haven boekt via zeevaart is droge bulk. Die stijgt naar 34,6 miljoen ton (+5,4%). Een sterke bouwmarkt zorgt ook in 2019 voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De kolenoverslag en de landbouwproducten handhaven zich. Schroot en ertsen kennen een kleine daling.

Met een zeer sterke groei van 48,7% komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 2,5 miljoen ton en 330.000 TEU. North Sea Port groeit verder als draaischijf voor containers tussen zeevaart en het vervoer ervan landinwaarts via binnenvaart.

De overslag van natte bulk daalt licht tot 20,1 miljoen ton (-2,2%). De afname laat zich voornamelijk zien in de (petro)chemische sectoren, grotendeels door een onderhoudsstop. Er wordt wel een sterke stijging (+42%) in de overslag van biodiesel en plantaardige olie genoteerd.

De overslag van conventioneel stukgoed komt op 11 miljoen ton (-6,6%). De daling doet zich onder meer voor bij fruit omdat dit meer en meer in containers wordt vervoerd. De overslag van machines zit wel in de lift. Ro/ro daalt tot 3,2 miljoen ton (-9,6%) wat te merken is bij voertuigen en trailers.

Niet enkel de overslag via zeevaart kent een recordjaar, ook voor de binnenvaart is dit weer het geval. De binnenvaart kent een toename van 58 miljoen naar 60 miljoen ton (+3,4%).

Met een overslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton en via binnenvaart van 60 miljoen ton boekt North Sea Port in 2019 een totale overslag van 131,4 miljoen ton (+2,1%). Bovendien mag er nog 15 tot 16 miljoen ton overslag via pijpleidingen worden bijgeteld.