10 miljoen euro EU subsidie voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten

Economie 13/12/2019 8:28:53

Fieldlab RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam, zet in op grootschalige doorontwikkeling en toepassing van 3D-metaalprinten met lastechnologie voor Europese kmo's.

Lees hieronder verder   
Verwant

Omschakeling van aardolie naar hout in chemische industrie haalbaar?

Chemische bouwsteen uit hernieuwbare grondstof ontwikkeld

Ontstaan bellen voorkomen bij elektrochemische reacties

AGC en Citrine Informatics ontwikkelen nieuwe glastechnologie met AI

Unieke scanner UAntwerpen ingezet bij restauratie van Rembrandts Nachtwacht

Ontzoutingstechnologie maakt koeltorens zuiniger met water

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Stimulering van de zogenoemde WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie pakt RAMLAB samen met 20 Europese partners op.

‘We kunnen WAAM nu sneller op de markt brengen en toepasbaar maken voor kmo's’, aldus Vincent Wegener, Managing Director RAMLAB.

‘Met de financiering is het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de levensduur twee keer zo lang is. Daarbij kunnen we door de beheersing van de procescondities producten certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie’, zegt Wegener.

Hij voorspelt dat 3D-printen ‘the next big thing’ voor Europese kmo’s in (groot)metaal wordt. ‘Voor de kmo's komt de relatief dure 3D-printtechnologie binnen handbereik. Zo kunnen wij nu WAAM als betaalbare service aan mkb’s aanbieden.’

Producten gaan niet alleen twee keer zo lang mee door toepassing van de WAAM-technologie, maar zijn ook makkelijker te repareren. ‘Doordat we onderdelen lokaal produceren, besparen we bovendien op transportkosten met als bijkomend voordeel: CO2-reductie.’

Daarnaast noemt Wegener het voorbeeld van de 3D-geprinte scheepspropellers. ‘Dankzij het project kunnen we propellers gaan printen met meerdere materialen en nieuwe designs waarmee schepen minder brandstof verbruiken. Dat is goed voor de portemonnee én het klimaat.’

Wegener verwacht verder dat de verdere ontwikkeling op Europees niveau ongeveer 300 banen oplevert. De WAAM-technologie zet RAMLAB in voor de scheepvaartsector, maar ook voor de aerospace- en automotive sector.

Aan het project nemen 21 partners uit verschillende Europese landen deel. Uit Nederland participeren naast RAMLAB de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding.

De komende 4 jaar staat in het teken van onderzoek en doorontwikkeling van de technologie. Begin 2020 organiseert RAMLAB samen met de partners een kick-off op RDM Rotterdam. << (Lydia Heida) (foto: Fieldlab RAMLAB)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Netwerkevent Smart Hub Connects

Kom op donderdag 12 maart 2020 in het Provinciehuis in Leuven inspiratie tanken op hét netwerkevent waar visionaire durvers en innovatieve doeners met elkaar verbinden en kennis uitwisselen.

Mastercourse: het formuleren van een data science-taak

Deze mastercourse zal op 03/04/2020 een overzicht van data science geven en van de opportuniteiten, die deze wetenschap biedt voor innovatie vanuit een industrieel oogpunt.

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners