Innovatiehub wil Europees referentiepunt worden voor IoT en AI

Economie 12/12/2019 11:29:10

Oprichtende partners van The Beacon bundelen krachten in vzw om door te groeien tot een Europees referentiepunt voor Internet of Things en artificiële intelligentie-toepassingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Mastercourse: het formuleren van een data science-taak

Natuurkundigen koelen mengsel van atomen en ionen tot quantumregime

1 op de 5 Vlaamse bedrijven niet bezig met cybersecurity

ML6 : focus op AI - artikel

1,8 miljoen euro voor Belgische big-datamarktleider in de zorgsector

Trafiek op internetknooppunt BNIX groeide met 31%

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Innovatiehub The Beacon maakte het afgelopen jaar internationaal naam op het vlak van Internet of Things- en artificiële intelligentie-toepassingen, en bewijst daarmee dat technologie een antwoord kan bieden op complexe stedelijke vraagstukken.

Technologisch toptalent van 22 nationaliteiten is er actief in 64 bedrijven en onderzoeksinstellingen, en tijdens 106 events werden goed 4.000 experten in digitale innovatie bereikt uit binnen- en buitenland.

Partners stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, Universiteit Antwerpen, imec en Agoria richtten de business- en innovatiehub eind september 2018 op aan de Sint-Pietersvliet. Recent trad ook de bouwheer van de Oosterweelverbinding, Lantis, toe tot het ecosysteem van partners.

Intussen is 90% van de beschikbare kantoorruimte gevuld met technologische start-ups, scale-ups, grote corporates en toponderzoekers. Begin volgend jaar breidt The Beacon uit met een extra verdieping, waardoor er zich nog 15 extra bedrijven kunnen vestigen.

Veelbelovende Antwerpse start-ups en internationaal gerenommeerde bedrijven zitten naast elkaar in The Beacon. Het ‘koffie-machine-effect’, waarbij spontane ontmoetingen uitgroeien tot slimme ‘futureproof’ producten, rendeert. Zo zijn er al een aantal tastbare toepassingen uitgewerkt.

Zoals bv. een onbemand schip laten varen; technologie voor dronestransport van bloedstalen; analyse van anonieme mobiliteitsdata om weggebruikers in real time de snelste en veiligste weg aan te bieden; het verhogen van de veiligheid in petrochemische bedrijven via draadloze sensoren voor de controle van industriële kleppen; en de ‘MensenMassaMeter’, een project voor crowd control.

Smart mobility is sterk vertegenwoordigd: zo opereert het team van Mobilidata, een project van de Vlaamse overheid in samenwerking met imec en andere partners, vanuit The Beacon. Dat wil door slimme technologie een brede waaier aan toepassingen mogelijk maken om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Ook de werken aan de Oosterweelverbinding bieden opportuniteiten aan innovatieve spelers. Nu al worden in The Beacon intermodale routeplanners en aanpasbare digitale kaarten ontwikkeld, het impactmanagement voor geplande wegenwerken onderzocht en de gevolgen voor de snelheid, de kost en de milieu-impact van een gekozen route berekend.

Voor de verdere ontwikkeling was de oprichting van een onafhankelijke en neutrale organisatie belangrijk. Daartoe tekenden de partners van het eerste uur, samen met de nieuw toegetreden partner Lantis, de oprichtingsakte van de vzw The Beacon. Met deze belangrijke mijlpaal herbevestigen ze hun ambities: Antwerpen en Vlaanderen internationaal positioneren en verder uitbouwen tot speerpunt voor technologische innovatie.

Dankzij de zelfstandige vzw-structuur zal The Beacon sneller en efficiënter kunnen inspelen op opportuniteiten en deelnemen aan nationale en internationale projecten en innovatietrajecten. Ook het dagelijks beheer zal sterk vereenvoudigd worden. << (Guy Leysen) (foto: screenshot website thebeacon.eu)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor voor nauwkeurige detectie van biomarkers voor kanker: van 10 tot een miljoen deeltjes per microliter.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners