Biologische verpakking beschermt enzymen

Onderzoek & Wetenschap 12/12/2019 9:15:34

De Universiteit Twente werkt aan encapsulines, een soort holle eiwitballen, die enzymen en andere eiwitten die als medicijn gebruikt worden, beschermen tot ze op hun bestemming aankomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen

Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

UTwente strijdt met robotica tegen borstkanker

Nanodeeltjes met koper als bestrijding kankercellen

16 miljoen euro voor ’Personalised Medicine’

Nieuwe techniek ontdekt om biologisch botweefsel te kweken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vanaf het ogenblik dat je medicijnen inneemt, is je lichaam al bezig deze er weer uit te werken.

Volgens UT-promovendus Robin Klem hebben encapsulines, een soort holle eiwitballen, de potentie om enzymen en andere eiwitten die als medicijn gebruikt worden te beschermen tot dat ze op hun bestemming aankomen.

Voor zijn promotieonderzoek bestudeerde Klem de eigenschappen van encapsulines en hun interacties met cellen. Het is hem gelukt om het enzym ASNase te verpakken en desondanks bleef het enzym daarna actief.

Encapsulines zijn zogenaamde ‘nanocages’ die bestaan uit meerdere eiwitten. Het is al wel eerder gelukt om kleurstoffen en metalen met de eiwitten te transporteren, maar er was nog geen onderzoek gedaan naar het verpakken van medisch relevante eiwitten. “Er was meer informatie nodig over onder andere de structuur van de encapsulines om de potentie in te schatten”, aldus Klem.

In zijn proefschrift beschrijft Klem niet alleen de structuur van de encapsulines, maar ook hoe hij de eiwitballen gebruikt om het enzym asparaginase (ASNase) te verpakken. Over de verpakking van actieve eiwitten, zoals enzymen, was nog weinig bekend. “Om encapsulines te gebruiken als transportmiddel van enzymen is het belangrijk dat het enzym zijn functie niet verliest tijdens het vervoer”, vertelt Klem.

Volgens Klem hebben encapsulines potentie gebruikt te worden als medicijnbezorgers. Hij vertelt: “Ze zijn heel stabiel en bestaan uit biologische moleculen; het zijn moleculen die ook in de natuur voorkomen. Je kan er enzymen in opslaan en doordat ze niet door elke cel worden opgenomen is het ook mogelijk ze naar een specifieke plek in het lichaam te vervoeren.”

Een medicijn dat gebruik maakt van encapsulines is nog ver weg volgens Klem: “We hebben nu onder andere laten zien dat één specifiek eiwit verpakt en vervoerd kan worden in één specifieke soort encapsuline, maar voor andere enzymen zijn weer andere verpakkingen nodig.”

Verder onderzoek naar andere enzymen en de mogelijkheid om de encapsulines aan te passen afhankelijk van de toepassing is nodig. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

5 goede redenen om Prototyping MNE 2020 te bezoeken

Met de 4e industriële revolutie en industry 4.0 zijn er twee bruggen die dringend moeten gebouwd worden. Er is de digitale brug tussen IT en OT en de time-to-market brug.

Agfa-Gevaert benoemt Pascal Juéry als nieuwe CEO

Op 1 februari 2020 zal Fransman Pascal Juéry (54) Christian Reinaudo opvolgen als nieuwe CEO van Agfa-Gevaert. Die laatste blijft wel lid van de raad van bestuur.

VIL wil magazijnen toekomstgericht maken

Met het project ‘Future Proof Warehousing’ biedt VIL bedrijven inzicht in de mogelijkheden van digitalisatie en automatisatie voor een efficiënt, veilig en futureproof magazijn.

Schaaf je kennis over stoom bij tijdens de stoomcursus 2020

In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. We denken daarbij aan de chemische sector, maar o aan de voedings- en textielindustrie.

Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Evonetix, dat een desktoptoestel voor DNA-synthese ontwikkelt op basis van een vernieuwende microchip, gaat samenwerken met onderzoeks- en innovatiehub imec.

ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

Haven Oostende verleent een concessie op de ex-Beliard site in het havengebied aan ECA Robotics Belgium, waar het zijn nieuwe fabriek zal vestigen en dronesystemen zullen bouwen.

Sensirion introduceert volgende generatie multi-gas mass flow sensoren - techniek

Sensirion introduceert Q2 2020 een nieuwe multi mass flow sensor die uitermate geschikt is voor het zeer nauwkeurig meten van onder andere zuurstof (O2), lucht en lach gas (N2O), ...

Partners