Biologische verpakking beschermt enzymen

Onderzoek & Wetenschap 12/12/2019 9:15:34

De Universiteit Twente werkt aan encapsulines, een soort holle eiwitballen, die enzymen en andere eiwitten die als medicijn gebruikt worden, beschermen tot ze op hun bestemming aankomen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Spin-off ontwikkelt nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën

Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

IRE en SCK CEN gaan samen lutetium-177 produceren

Wereldprimeur: succesvolle test met robot voor supermicrochirurgie

AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vanaf het ogenblik dat je medicijnen inneemt, is je lichaam al bezig deze er weer uit te werken.

Volgens UT-promovendus Robin Klem hebben encapsulines, een soort holle eiwitballen, de potentie om enzymen en andere eiwitten die als medicijn gebruikt worden te beschermen tot dat ze op hun bestemming aankomen.

Voor zijn promotieonderzoek bestudeerde Klem de eigenschappen van encapsulines en hun interacties met cellen. Het is hem gelukt om het enzym ASNase te verpakken en desondanks bleef het enzym daarna actief.

Encapsulines zijn zogenaamde ‘nanocages’ die bestaan uit meerdere eiwitten. Het is al wel eerder gelukt om kleurstoffen en metalen met de eiwitten te transporteren, maar er was nog geen onderzoek gedaan naar het verpakken van medisch relevante eiwitten. “Er was meer informatie nodig over onder andere de structuur van de encapsulines om de potentie in te schatten”, aldus Klem.

In zijn proefschrift beschrijft Klem niet alleen de structuur van de encapsulines, maar ook hoe hij de eiwitballen gebruikt om het enzym asparaginase (ASNase) te verpakken. Over de verpakking van actieve eiwitten, zoals enzymen, was nog weinig bekend. “Om encapsulines te gebruiken als transportmiddel van enzymen is het belangrijk dat het enzym zijn functie niet verliest tijdens het vervoer”, vertelt Klem.

Volgens Klem hebben encapsulines potentie gebruikt te worden als medicijnbezorgers. Hij vertelt: “Ze zijn heel stabiel en bestaan uit biologische moleculen; het zijn moleculen die ook in de natuur voorkomen. Je kan er enzymen in opslaan en doordat ze niet door elke cel worden opgenomen is het ook mogelijk ze naar een specifieke plek in het lichaam te vervoeren.”

Een medicijn dat gebruik maakt van encapsulines is nog ver weg volgens Klem: “We hebben nu onder andere laten zien dat één specifiek eiwit verpakt en vervoerd kan worden in één specifieke soort encapsuline, maar voor andere enzymen zijn weer andere verpakkingen nodig.”

Verder onderzoek naar andere enzymen en de mogelijkheid om de encapsulines aan te passen afhankelijk van de toepassing is nodig. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Mastercourse: het formuleren van een data science-taak

Deze mastercourse zal op 03/04/2020 een overzicht van data science geven en van de opportuniteiten, die deze wetenschap biedt voor innovatie vanuit een industrieel oogpunt.

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners