Ook ERC Consolidator Grant voor kankeronderzoek KU Leuven

Onderzoek & Wetenschap 12/12/2019 6:03:03

Kankeronderzoeker en genetica Kim De Keersmaecker van de KU Leuven heeft een European Research Council (ERC) Consolidator Grant van 2 miljoen euro ontvangen voor haar project.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen

Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

UTwente strijdt met robotica tegen borstkanker

Nanodeeltjes met koper als bestrijding kankercellen

16 miljoen euro voor ’Personalised Medicine’

Nieuwe techniek ontdekt om biologisch botweefsel te kweken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Keersmaecker kon de jury overtuigen van haar project over ‘synonieme mutaties’ en hun mogelijke rol in de ontwikkeling van kanker.

Het menselijk genoom bestaat uit 20.000 genen, die ons lichaam omzet of ‘transcribeert’ tot mRNA. Die mRNA-moleculen worden op hun beurt vertaald naar aminozuurketens van eiwitten die onze cellen in staat stellen om hun specifieke functie te vervullen. Dat proces kan ontregeld geraken als een gen muteert, en in sommige gevallen ontstaan dan kankercellen.

De zoektocht naar genetische mutaties die kanker kunnen veroorzaken staat al jarenlang hoog op de wetenschappelijke agenda. Duizenden genomen van tumorcellen werden al in kaart gebracht. Over één type mutaties spreekt echter bijna niemand: synonieme mutaties.

Professor De Keersmaecker: “In tegenstelling tot ‘gewone’, niet-synonieme genetische mutaties veroorzaken synonieme mutaties geen veranderingen in de aminozuren van de eiwitten waarvoor ze coderen.

Daardoor lijkt het alsof ze niets doen en het dus ‘stille’ mutaties zijn die onmogelijk een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van kanker. De aandacht van kankeronderzoekers ging de afgelopen jaren dan ook in de eerste plaats naar andere mutaties.”

Intussen weten we al van enkele synonieme mutaties dat ze de ontwikkeling van kanker wel degelijk kunnen bevorderen via een mechanisme dat we nog niet goed begrijpen. De komende jaren wil ik daarom samen met mijn team onderzoeken hoe synonieme mutaties een rol kunnen spelen.”

Om gevaarlijke synonieme mutaties op te sporen, wil zij gebruik maken van bestaande genoomdatabanken van tumorcellen. Haar onderzoek zal zich richten op datasets van onder andere bloedkankers zoals leukemie, maar ook op datasets van vaste tumoren zoals huid-, borst- en hersenkanker.

In totaal zullen zo’n 11.400 stalen geanalyseerd worden aan de hand van algoritmes die synonieme mutaties kunnen detecteren. Dat is nog nooit eerder gedaan, omdat synonieme mutaties volstrekt onbelangrijk leken.

In een tweede fase van het onderzoek zal het team nagaan welke synonieme mutaties die de algoritmes oppikten in staat zijn om cellen te transformeren tot kankercellen. Er zullen een vijftigtal mutaties in hun laboratorium getest worden om te weten te komen of deze synonieme mutaties wel zo onschuldig zijn als altijd werd gedacht.

Daarna worden ook de mechanismen bestudeerd waarmee deze synonieme mutaties kanker bevorderen, wat nieuwe inzichten kan geven waardoor ook niet-synonieme mutaties beter begrepen kunnen worden. << (Guy Leysen) (bron: KU Leuven) (foto: © KU Leuven - Rob Stevens)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

5 goede redenen om Prototyping MNE 2020 te bezoeken

Met de 4e industriële revolutie en industry 4.0 zijn er twee bruggen die dringend moeten gebouwd worden. Er is de digitale brug tussen IT en OT en de time-to-market brug.

Agfa-Gevaert benoemt Pascal Juéry als nieuwe CEO

Op 1 februari 2020 zal Fransman Pascal Juéry (54) Christian Reinaudo opvolgen als nieuwe CEO van Agfa-Gevaert. Die laatste blijft wel lid van de raad van bestuur.

VIL wil magazijnen toekomstgericht maken

Met het project ‘Future Proof Warehousing’ biedt VIL bedrijven inzicht in de mogelijkheden van digitalisatie en automatisatie voor een efficiënt, veilig en futureproof magazijn.

Schaaf je kennis over stoom bij tijdens de stoomcursus 2020

In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. We denken daarbij aan de chemische sector, maar o aan de voedings- en textielindustrie.

Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Evonetix, dat een desktoptoestel voor DNA-synthese ontwikkelt op basis van een vernieuwende microchip, gaat samenwerken met onderzoeks- en innovatiehub imec.

ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

Haven Oostende verleent een concessie op de ex-Beliard site in het havengebied aan ECA Robotics Belgium, waar het zijn nieuwe fabriek zal vestigen en dronesystemen zullen bouwen.

Sensirion introduceert volgende generatie multi-gas mass flow sensoren - techniek

Sensirion introduceert Q2 2020 een nieuwe multi mass flow sensor die uitermate geschikt is voor het zeer nauwkeurig meten van onder andere zuurstof (O2), lucht en lach gas (N2O), ...

Partners