Ook ERC Consolidator Grant voor kankeronderzoek KU Leuven

Onderzoek & Wetenschap 12/12/2019 6:03:03

Kankeronderzoeker en genetica Kim De Keersmaecker van de KU Leuven heeft een European Research Council (ERC) Consolidator Grant van 2 miljoen euro ontvangen voor haar project.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wereldprimeur: vetzuren bepalen ontwikkeling van skeletale stamcellen

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

Slimme software herkent vroege vormen slokdarmkanker

Amerikaanse investeringsmaatschappij pompt 50 miljoen euro in Univercells

MRM Health gaat met DuPont Nutrition & Biosciences samenwerken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Keersmaecker kon de jury overtuigen van haar project over ‘synonieme mutaties’ en hun mogelijke rol in de ontwikkeling van kanker.

Het menselijk genoom bestaat uit 20.000 genen, die ons lichaam omzet of ‘transcribeert’ tot mRNA. Die mRNA-moleculen worden op hun beurt vertaald naar aminozuurketens van eiwitten die onze cellen in staat stellen om hun specifieke functie te vervullen. Dat proces kan ontregeld geraken als een gen muteert, en in sommige gevallen ontstaan dan kankercellen.

De zoektocht naar genetische mutaties die kanker kunnen veroorzaken staat al jarenlang hoog op de wetenschappelijke agenda. Duizenden genomen van tumorcellen werden al in kaart gebracht. Over één type mutaties spreekt echter bijna niemand: synonieme mutaties.

Professor De Keersmaecker: “In tegenstelling tot ‘gewone’, niet-synonieme genetische mutaties veroorzaken synonieme mutaties geen veranderingen in de aminozuren van de eiwitten waarvoor ze coderen.

Daardoor lijkt het alsof ze niets doen en het dus ‘stille’ mutaties zijn die onmogelijk een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van kanker. De aandacht van kankeronderzoekers ging de afgelopen jaren dan ook in de eerste plaats naar andere mutaties.”

Intussen weten we al van enkele synonieme mutaties dat ze de ontwikkeling van kanker wel degelijk kunnen bevorderen via een mechanisme dat we nog niet goed begrijpen. De komende jaren wil ik daarom samen met mijn team onderzoeken hoe synonieme mutaties een rol kunnen spelen.”

Om gevaarlijke synonieme mutaties op te sporen, wil zij gebruik maken van bestaande genoomdatabanken van tumorcellen. Haar onderzoek zal zich richten op datasets van onder andere bloedkankers zoals leukemie, maar ook op datasets van vaste tumoren zoals huid-, borst- en hersenkanker.

In totaal zullen zo’n 11.400 stalen geanalyseerd worden aan de hand van algoritmes die synonieme mutaties kunnen detecteren. Dat is nog nooit eerder gedaan, omdat synonieme mutaties volstrekt onbelangrijk leken.

In een tweede fase van het onderzoek zal het team nagaan welke synonieme mutaties die de algoritmes oppikten in staat zijn om cellen te transformeren tot kankercellen. Er zullen een vijftigtal mutaties in hun laboratorium getest worden om te weten te komen of deze synonieme mutaties wel zo onschuldig zijn als altijd werd gedacht.

Daarna worden ook de mechanismen bestudeerd waarmee deze synonieme mutaties kanker bevorderen, wat nieuwe inzichten kan geven waardoor ook niet-synonieme mutaties beter begrepen kunnen worden. << (Guy Leysen) (bron: KU Leuven) (foto: © KU Leuven - Rob Stevens)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners