2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

Onderzoek & Wetenschap 11/12/2019 16:21:22

TU Delft heeft 2 bestaande technieken binnen de superresolutie-microscopie gecombineerd tot een nieuwe methode. Veel experts gingen er van uit dat dit technisch onmogelijk was.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eetbare insecten bevatten weinig vervuilende stoffen

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Clusters van goudatomen vormen piramide met bijzondere eigenschappen

QuTech onderzoekers realiseren ’MRI op atomaire schaal’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 4 februari 2020

Prototyping

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Binnen de super­resolutie­microscopie bestaan twee methoden. Bij de eerste methode, Single Molecule Localization Microscopy (SMLM) genaamd, zorgen onderzoekers ervoor dat moleculen willekeurig aan of uit staan.

“Het grootste deel van de tijd staan ze uit, maar soms lichten ze op”, aldus onderzoeker Sjoerd Stallinga. “Als je dan een filmpje maakt, zie je een blinkende sterrenhemel, waarbij elk puntje een lichtvlek van één molecuul is. Doordat de verschillende moleculen maar af en toe aanstaan, kun je hun locatie heel precies bepalen. Als je het hele filmpje analyseert, kun je een reconstructie maken van de celstructuur waar je naar kijkt.”

De beperking van SMLM is dat er maar enkele honderden tot enkele duizenden fotonen van de moleculen afkomen. “De vraag die we hebben gesteld is: hoe kunnen we het minieme beetje licht dat van de fluorescerende moleculen komt nog beter gebruiken?”, zegt onderzoeker Carlas Smith.

Bij de tweede stroming binnen de superresolutiemicroscopie, Structured Illumination Microscopy (SIM), boetseren onderzoekers het laserlicht tot een fijn gestreept patroon van licht-donker-licht-donker. Dat patroon projecteren ze daarna op hun sample.

“Als een molecuul zich in een lichtstreepje bevindt, slaan we het aan en zendt het fotonen uit, waardoor we het zien. Ligt het molecuul in een donker gebied, dan zien we het niet”, stelt Smith. “Door zowel een lichtpatroon met horizontale als met verticale streepjes over het sample te leggen en dat heen en weer te schuiven, kunnen we de locatie van moleculen precies bepalen.”

Na veel theoretisch en praktisch werk is het gelukt om de twee technieken, SMLM en SIM, te combineren in één opstelling, genaamd SIMFLUX. Om aan te tonen dat de methode werkt, brachten de onderzoekers een kunstmatig geproduceerde DNA-structuur in beeld.

“We zijn daarna nog een jaar bezig geweest om in een cel te kijken”, zegt onderzoeker Bernd Rieger. Dit leverde een duidelijk beeld op van eiwitdraden en -buisjes die het skelet van een cel vormen: het zogeheten cytoskelet.

Onderzoekers kunnen nu inzoomen op structuren van tussen de vijf en tien nanometer. Dat is ongeveer twee keer zo goed als met SMLM mogelijk was.

“De logische volgende stap zou zijn om beelden te maken in drie dimensies”, zegt Rieger. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)

Op de foto:
PostDoc Taylor Hinsdale (links), PhD-student Rasmus Thorsen (midden) en PhD-student Jelmer Cnossen (rechts) bij de nieuwe microscopie-opstelling.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

De opgeschaalde perovskiet-zonnemodules, ontwikkeld door Solliance-partners TNO, imec en de TU/e hebben drie kritische stabiliteitstests doorstaan. Een mijlpaal voor deze technologie.

IP65-voedingsmodule breidt decentrale servo-aandrijvingssysteem uit

Het decentrale aandrijvingssysteem AMP8000 biedt optimale ondersteuning voor implementatie van modulaire machineconcepten. Het is mogelijk om het hele systeem direct naar de machine te verpl

Eetbare insecten bevatten weinig vervuilende stoffen

UAntwerpen onderzocht de potentiële aanwezigheid van gevaarlijke organische chemicaliën in insecten. Hieruit blijkt dat de chemische besmetting van insecten over het algemeen laag is.

Yves Bonte wordt CEO van DOMO Chemicals

De raad van bestuur van DOMO Chemicals heeft Yves Bonte benoemd als opvolger van de huidige CEO Alex Segers vanaf februari 2020. Deze laatste stond sinds 1994 aan de leiding van het bedrijf.

Nieuwe 300 mm waferfabriek van Bosch ligt op schema - artikel

Bosch bouwt in Duitse Dresden een nieuwe fabriek voor de productie van 300 mm siliciumwafers. Dit RB300 Wafer Lab wordt zijn grootste investering ooit: één miljard euro.

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

L. TAS & Co officieel Belgisch verdeler SPX Cooling Technologies

SPX Cooling Technologies, marktleider in het ontwerp en de fabricage van koeltorens en andere gespecialiseerde warmtewisselaars, heeft L. TAS & Co aangesteld als Belgisch verdeler. Deze laatste zal zich bezighouden met engineering en verkoop van nieuwe koeltorens en componenten voor industriële en HVAC-markttoepassingen. >>

Partners