• 11/12/2019

Patent aanvragen in België: 3 tips

EP&C heeft naast een hoofdkantoor in Rijswijk, ook een vestiging in Turnhout. Vanuit dit groeiende kantoor in België werken we voor uiteenlopende bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland.

Trefwoorden: #advocaat, #EP&C, #octrooi, #patent, #wetgeving

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Een mooie, diverse groep ondernemers, waarvan we de één net iets anders moeten bijstaan dan de ander. Er zijn namelijk verschillen tussen octrooiaanvragen in Nederland en België.

Maar waar moet u op letten bij het patent aanvragen in België? Europees Octrooigemachtigde Sjors de Koning, die zojuist zijn Belgische examens heeft gehaald, legt uit.

  1. Taal
    België is een meertalig land. Hoewel wij voornamelijk octrooiaanvragen doen voor Vlaamse bedrijven, blijft die meertaligheid een risico. U heeft namelijk te maken met de Taalwet.

    Een belangrijk doel bij een octrooiaanvraag is het verkrijgen van een indieningsdatum. Daarvoor zijn een paar gegevens vereist. Het moet duidelijk zijn dat het een octrooiaanvraag is, er moeten bepaalde contactgegevens in staan en het gewenste octrooi moet goed beschreven zijn. Dat laatste deel mag in België in elke taal genoteerd worden, de eerste twee moeten in de juiste taal.

    Welke taal dat is, kan ook weer verschillen. Is uw bedrijf in Vlaanderen gevestigd, dan moet dit in het Nederlands. Is de vestigingsplaats in Wallonië, dan moet het in het Frans, terwijl het in Brussel dan weer allebei gebruikt mag worden. In Duitstalig België moet het juist weer in het Duits. Particulieren en bedrijven uit een ander land dan België mogen alle drie de talen gebruiken.

    Verkeerd taalgebruik heeft grote gevolgen. Staat er bijvoorbeeld Patent application boven uw aanvraag en niet ook nog Octrooiaanvraag (of een vergelijkbare term in Frans of Duits), dan krijgt u geen indieningsdatum. Dit geldt ook voor contactgegevens in een verkeerde taal.

  2. Direct indienen bij European Patent Office (EPO)
    Er is een onderscheid tussen nationale, Europese en internationale octrooiaanvragen. In tegenstelling tot veel landen, dienen Belgische ondernemers een Europese of internationale aanvraag direct in bij het EPO of WIPO. 

    In de meeste landen kunnen inwoners deze aanvragen indienen bij nationale bureaus. Die fungeren als tussenpartij. In België is dit echter niet meer het geval. Alle Europese aanvragen moeten worden ingediend bij het EPO. Dit kan zowel online, als bij de kantoren in Rijswijk, München of Berlijn. Voor internationale aanvragen zijn het EPO en het WIPO beschikbaar.

  3. Patent aanvragen België: Geen inhoudelijke toetsing
    Een derde aandachtspunt is het ontbreken van een inhoudelijke toetsing bij Belgische octrooien. Een nationaal octrooi wordt per definitie verleend, ongeacht of het nieuw en inventief is. Daarmee zijn veel octrooien in België eigenlijk helemaal niet geldig.

    Het is wel goed om te weten dat, als u een concurrent ervan beschuldigd dat zijn octrooi niets waard is, de bewijslast bij u ligt. Laat daarom het octrooi van uw concurrent beoordelen door een octrooigemachtigde voordat u iemand aanspreekt.
    Het aangaan van een proces kost tijd en geld, zelfs als u in het gelijk wordt gesteld. De juridische kosten worden in België, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, maar slechts gedeeltelijk vergoed door de verliezende partij.

    Let wel op: dit geldt dus alleen voor nationale Belgische octrooien. Alles wat bij het EPO wordt aangevraagd gaat wel langs een inhoudelijke toetsing.


Voor meer informatie:
EP&C
Antoine Coppenslaan 27-B4 - B-2300 Turnhout
tel: +32 14 481 040 - info@epc-ip.be - www.epc.nl



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.