Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Het Frans-Belgische onderzoeksteam ValBran produceert oppervlakte-actieve stoffen met een hoge toegevoegde waarde uit zemelen, het omhulsel van tarwekorrels, voor onder meer Ecover.

Trefwoorden: #alkylpolyglycosiden, #biologisch, #Cargill, #Ecover, #emulgators, #hemicellulose, #hydrolyse, #Nuscience, #oppervlakte-actieve stoffen, #petrochemisch, #Seppic, #suikeresters, #tarwezemelen, #ValBran

Lees verder

Techniek

( Foto: candy18 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Oppervlakte-actieve stoffen wijzigen de oppervlaktespanning tussen twee oppervlakken. Ze zijn te gebruiken als schoonmaakmiddel, emulgator, oplosmiddel, schuimmiddel, oppervlaktespanning verlagend middel en dispergeermiddel. Zo zijn ze van nut in talrijke producten en toepassingen, zoals shampoo, zeep, wasmiddel en verf.

De markt bestaat momenteel hoofdzakelijk uit petrochemische of gedeeltelijk biologische oppervlakte-actieve stoffen. Om het aanbod van volledig biologische oppervlakte-actieve stoffen te vergroten, lopen er momenteel verschillende onderzoeksprojecten.

Er zijn echter diverse factoren, waaronder hogere kosten, die de ontwikkeling en verkoop van biologische oppervlakte-actieve stoffen beperken. Het project ValBran heeft tot doel deze hindernissen uit de weg te ruimen.

Het is gericht op de valorisatie van tarwezemelen, een agrarisch bijproduct, tot oppervlakte-actieve stoffen voor toepassingen met een hoge toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld cosmetica, fytosanitaire producten, additieven voor levensmiddelen en diervoeder, en schoonmaakmiddelen.

In het project worden twee soorten oppervlakte-actieve stoffen bestudeerd:

  • Alkylpolyglycosiden: veel gebruikte emulgators in cosmetica, schoonmaakmiddelen of fytosanitaire producten.
  • Suikeresters: voornamelijk gebruikt als emulgators voor cosmetica en voeding.

Deze oppervlakte-actieve stoffen worden verkregen door de hydrolyse van cellulose en hemicellulose uit tarwezemelen en door het enzymatisch enten van een alcohol- of een vetketen op deze suikers. Daarna worden de oppervlakte-actieve eigenschappen van de geproduceerde moleculen getest.

Onlangs hebben 4 ondernemingen hun verwante activiteiten gepresenteerd in lijn met het project ValBran: Cargill, Seppic, Ecover en Nuscience. Zij hebben hun wil betuigd om de door ValBran ontwikkelde moleculen te gebruiken.