Wervingsactiviteit eerste kwartaal 2020 stabiliseert

Uit de nieuwe ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief zal blijven in het eerste kwartaal van 2020. 7% plant aanwervingen en 2% afdankingen.

Trefwoorden: #barometer, #ManpowerGroup, #tewerkstelling, #werkgevers

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De wervingsvooruitzichten zullen naar verwachting stabiel blijven in 9 van de 10 bedrijven. Na een correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose de gematigd optimistische waarde van +6%.

De prognose blijft dus op hetzelfde niveau als in het vorige kwartaal en als in het eerste kwartaal van 2019. Onze Belgische werkgevers plannen dus om het jaar 2020 voorzichtig in te zetten.

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal blijven positief in de drie gewesten van het land. De Brusselse werkgevers verwachten een groeiende wervingsactiviteit en de Nettotewerkstellingsprognose bevindt zich op het gunstigste niveau sinds 3 jaar (+ 8%, een stijging van 4 punten op kwartaalbasis).

In Vlaanderen (+ 5%) blijven de wervingsintenties relatief stabiel op kwartaal- en jaarbasis (daling van 1 punt). Werkgevers verwachten een voorzichtige Nettotewerkstellingsprognose in Wallonië (+ 3%), een daling van 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal.

In 9 van de 10 bevraagde sectoren zijn de werkgevers van plan nieuwe jobs te creëren in de loop van het eerste kwartaal van 2020. De werkgevers verwachten de sterkste wervingsactiviteit in de sectoren: Bouw (+11%, een sterke stijging van 11 punten ten opzichte van het vorige kwartaal), Landbouw en visserij (+10%) en Elektriciteit, gas en water (+10%).

De wervingsactiviteit zou gematigd moeten zijn in de Groot- en detailhandel (+ 8%), evenals in de Horeca (+ 7%, een sterke stijging van 12 punten in vergelijking met het vorige kwartaal) en in de sector Financiën, verzekering, vastgoed en diensten (+ 7%).

Werkgevers in de sectoren Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+ 5%) en Extractieve industrieën (+ 4%) zijn voorzichtiger. Ten slotte voorspellen werkgevers in de sector Transport en Logistiek hun zwakste en enige negatieve prognose in drie jaar (-1%), 5 punten minder dan in het vorige kwartaal en 10 punten lager dan in het eerste kwartaal van 2019.

Op kwartaalbasis verbeterde de Nettotewerkstellingsprognose in slechts drie sectoren, terwijl deze in zeven sectoren verslechterde. Op jaarbasis stijgen de wervingsintenties in zes sectoren, maar dalen of stagneren ze in vier andere sectoren.