De Lijn bestelt 200 extra hybride bussen bij VDL

Openbare vervoers­maatschappij De Lijn heeft onlangs bij VDL Bus & Coach een order geplaatst voor 200 hybride bussen, waarvan de eerste in de tweede helft van 2020 geleverd worden.

Trefwoorden: #De Lijn, #hybride bus, #VDL Coach & Bus

Lees verder

Techniek

( Foto: VDL Bus & Coach )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe generatie hybride bussen (Citea’s) werd ontwikkeld op basis van de ervaringen die De Lijn en VDL Bus & Coach hebben opgedaan met de eerder geleverde voertuigen.

Dankzij een nieuwe en compacte ‘high-power’ batterijtechnologie kunnen deze hybridebussen onder andere in stadscentra en lage emissiezones als een volledige elektrische bus worden ingezet.

De Lijn heeft voor een hoge batterijcapaciteit gekozen waardoor de bussen met 100% geladen batterijen tot 30 kilometer volledig elektrisch kunnen rijden. Alle hybridebussen worden ondersteund door een generator die voldoet aan de strengste huidige Europese milieunormen en deze kan naar behoefte worden ingeschakeld om de batterijen bij te laden.

Daarnaast kunnen de batterijen via een CCS Combo2 laadstekker geladen worden.
In de toekomst kan de elektrische autonomie van de hybridebussen verder worden vergroot door deze uit te breiden met een snellaadoptie. Hiermee kunnen de bussen middels een in de laadinfrastructuur geïntegreerde pantograaf geladen worden.

Met de aankoop van deze 200 bussen kan jaarlijks een miljoen liter diesel bespaard worden en zal de uitstoot van CO2 met 2.640 ton dalen.