Vlaanderen focust op duurzame voedings­verpakkingen

Een consortium van Flanders’ FOOD (Agro-voeding), VIL (Logistiek), Catalisti (Chemie-Kunststoffen), SIM (Materialen) en Pack4Food lanceren de Roadmap ‘Voedselverpakking van de Toekomst’.

Trefwoorden: #Catalisti, #duurzaam, #Flander' Food, #Pack4Food, #SIM, #voedselverpakking

Lees verder

Nieuws

( Foto: dolgachov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project kwam tot stand met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en bedrijven actief in de waardeketen van de voedingsverpakking.

Met deze Roadmap presenteren de partners voor het eerst een gezamenlijke visie en strategie om de komende jaren projecten op te starten rond duurzame verpakkingen. De betrokken speerpuntclusters focussen daarbij op drie domeinen: meer circulaire verpakkingen, intelligente verpakkingen en logistieke processen.

Voedingsbedrijven gebruiken verpakkingen om hun producten te beschermen, te bewaren en erover te communiceren. Bovendien helpen verpakkingen om voedselverlies te vermijden. Toch worden er ook heel wat vragen gesteld bij de ecologische impact van voedingspakkingen.

Tijdens dit project wordt samenwerking tussen alle betrokken sectoren voorop gesteld en worden verschillende concepten voorzien om de komende jaren te werken aan meer circulaire verpakkingen door samen in te zetten op innovatie.

In de toekomst zullen verpakkingen producten bijvoorbeeld beter traceerbaar moeten maken en consumenten sneller en eenvoudiger informeren over de kwaliteit en voedselveiligheid van het product. Hiervoor zal ingezet worden op actieve, intelligente (A&I) en gepersonaliseerde verpakkingen.

Zonder de juiste afstemming van de logistieke processen doorheen de voedingsverpakkingsketen hebben circulaire en slimmere verpakkingen weinig zin. Nieuwe logistieke behoeften zullen daarom in kaart gebracht worden en digitale verpakkingsplatformen zullen gestimuleerd worden.