Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

Janssen Pharmaceutica is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op diepe geothermie. Dankzij het diepe geothermieproject kan het bedrijf haar CO2 uitstoot met 30% verminderen.

Trefwoorden: #boringen, #diepe geothermie, #duurzaam, #groene energie, #Janssen Pharmaceutica, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNGET.BE - Vandaag heeft Vlaams Minister-president Jan Jambon het officiële startschot gegeven voor de eerste diepe geo­thermie­boringen op de Campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse.

Door warm water met een temperatuur van minstens 85°C op te pompen vanop 2,4 km diepte verwarmt het bedrijf via een warmtewisselaar haar slim warmtenet, dat vorig jaar werd aangelegd.

Dat warmtenet (dat bestaat uit 3,5 km buizen) voorziet zowel gebouwen als productie- en onderzoeksketens van warmte en koeling. Dit garandeert een duurzame oplossing, want de technologie is nagenoeg CO2-neutraal én quasi onuitputtelijk.

Stef Heylen, Managing Director van Janssen Pharmaceutica: “Ons geothermie project is erg belangrijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar daar blijft het niet bij. We hebben onlangs een langetermijncontract getekend voor afname van 100% groene elektriciteit via een off-shore windpark op de Noordzee en er wordt binnenkort op de site van in Geel een windturbine in gebruik genomen.”

Het kostenplaatje van dit geothermieproject bedraagt 40 miljoen euro. De investering wordt onder meer gedragen door het J&J CO2-fund, maar kon verder ook rekenen op verschillende subsidies.

Het Vlaams Energie Agentschap droeg 6 miljoen euro bij, het Agentschap Innoveren en Ondernemen 2 miljoen euro en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 1,5 miljoen euro.