Nu al meer faillissementen in België dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in eerste elf maanden van 2019 al 10.676 faillissementen uitgesproken werden of bijna 18,9% meer dan vorig jaar.

Trefwoorden: #België, #faillissement, #Graydon, #human resources

Lees verder

Nieuws

( Foto: jozefmicic - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met nog één maand te gaan en 10.676 vonnissen stevent België af op een één na hoogste jaar met betrekking tot het aantal faillissementen.

De stijging (in vergelijking met 2018) is zichtbaar in alle drie de gewesten:

  • Het aantal faillissementen in het Vlaamse Gewest (5.236 faillissementen) is in de eerste elf maanden van 2019 toegenomen (+24,3%).
  • Het aantal faillissementen in het Waalse Gewest (2.654 faillissementen) is in de eerste elf maanden van 2019 toegenomen (+17,2%).
  • Het aantal faillissementen in het Brusselse Gewest (2.743 faillissementen) is in de eerste elf maanden van 2019 toegenomen (+9,9%).

2019 loopt in gelijke tred met recordjaar 2013 en stevent er nog steeds op af om het op één na hoogste faillissementsjaar ooit te worden. Daarbij is echter enige relativering op zijn plaats want deze stijging is te verklaren.

Zo bleek uit recent onderzoek van Graydon dat vooral een aantal wetswijzigingen aan de basis ligt van de hoge cijfers. Vandaag kunnen bijvoorbeeld ook vzw’s en vrije beroepen in faling gaan en zodoende een tweede kans krijgen. Daarnaast gebruiken verschillende rechtbanken ook de mogelijkheden die ze gekregen hebben om zogenaamde spookbedrijven op te doeken.

In de eerste elf maanden kwamen 19.451 jobs op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Een duidelijke stijging ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar (+10%), maar onder de cijfers uit de crisisperiode. Toch zijn er negen failliete bedrijven die méér dan 100 mensen tewerk stelden (samen al goed voor 1.944 jobs).


Infographic (© Graydon)