Europa stelt aanbeveling voor energie-intensieve industrieën voor

Een groep experts stelde aanbevelingen op hoe energie-intensieve sectoren in de EU zijn te transformeren, als onderdeel van een circulaire en klimaatneutrale samenleving tegen 2050.

Trefwoorden: #broeikasgas, #circulair, #clean tech, #emissies, #energie-intensief, #energiebron, #EU, #Green Deal, #grondstof, #industrie, #klimaatneutraal, #Masterplan 2050 voor EU Energie-intensieve industriesectoren

Lees verder

Nieuws

( Foto: yokieyok - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Recent werd het Masterplan 2050 voor EU Energie-intensieve industriesectoren gepubliceerd.

Deze sectoren vormen de kern van diverse waardeketens waarbij ze een belangrijk aandeel vormen van economie en werkgelegenheid. Tussen 1990 en 2015 zijn de broeikasgasemissies van deze sectoren met 36% gedaald.

In de aanbevelingen wordt met name in het kader van drie hoofdprioriteiten de nadruk gelegd op belangrijke succesfactoren:

  • Markten creëren voor klimaatneutrale en circulaire producten;
  • Grootschalige proefprojecten ontwikkelen voor ‘clean tech’ met bijhorende financiering;
  • Overschakelen op alternatieve, klimaatneutrale energiebronnen en grondstoffen.

De uitdagingen om deze industriële sectoren tijdig te kunnen aanpassen zijn extra groot, aangezien ze ook deel uitmaken van wereldwijde markten met grote concurrentie.

Deze cross-sectoriële benadering, een intensieve samenwerking tussen verschillende sectoren, zal gebruikt worden voor het opstellen van toekomstig beleidswerk van de nieuwe Europese Commissie, zoals de Green deal en de Europese Industriële Strategie.

De Commissie heeft in oktober 2015 deze groep op hoog niveau voor energie-intensieve industrieën, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten, de industrie en het maatschappelijk middenveld, opgezet om advies te verstrekken over beleidsmaatregelen die relevant zijn voor energie-intensieve industrieën.

Commissaris Elzbieta Bienkowska, bevoegd voor Interne markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf, stelt: “De EU-industrieën zijn onze partners bij de verwezenlijking van klimaat- en circulariteitsdoelstellingen.

Een klimaatneutrale economie is niet alleen een must voor toekomstige generaties, maar biedt ook enorme kansen op het gebied van innovatie, economische groei en het scheppen van banen.”