West-Vlaamse campagne moedigt circulair ondernemen aan

POM West-Vlaanderen en TUA West hebben, als onderdeel van de campagne 'Spectaculair Circulair', met kenniswijzer.be een online platform gelanceerd rond circulair ondernemen.

Trefwoorden: #circulair ondernemen, #kenniswijzer.be, #maakindustrie, #POM West-Vlaanderen, #speciaal circulair, #TUA West

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Het partnership van Fabrieken voor de Toekomst lanceerde in november de campagne Spectaculair Circulair, waarmee POM West-Vlaanderen en zijn andere partners de brede waaier aan mogelijkheden van circulair ondernemen en de bijhorende opportuniteiten voor kmo’s wil illustreren.

Speerpunt van de campagne is de ontwikkeling van het digitale vragenplatform Kenniswijzer. Op dit platform stellen bedrijven concrete vragen over hun productontwikkeling en productieproces.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Experten van West-Vlaamse hogeronderwijsinstellingen en onderzoekscentra bestuderen de vragen, waarna de juiste expert daarna zelf contact op om de bedrijven verder te helpen.”

De Kenniswijzer vergaart de knowhow van experten van alle universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra in West-Vlaanderen in twee van de belangrijke speerpuntclusters van de regio: 'Nieuwe Materialen' en 'Machinebouw & Mechatronica'.

Howest, VIVES, KU Leuven Campus Brugge en KULAK, UGent Campus Kortrijk, Centexbel-VKC, Sirris, Catalisti en Flanders Make staan klaar om innovatieve en vaak circulaire oplossingen te zoeken voor complexe noden. In een latere fase komen ook andere sectoren op de Kenniswijzer aan bod.

In april volgend jaar opent ook de Innovatiehal in Kortrijk haar deuren. Hier kunnen op meer dan 700 m² hightech testinfrastructuur bedrijven hun innovatieve ideeën onder deskundige begeleiding uittesten.

In deze hal organiseren partnerorganisaties ook opleidingen op maat van de verschillende doelgroepen, bedrijven, werknemers en werkzoekenden. Voor jongeren zijn er de educatieve workshops in het Activity Center Nieuwe Materialen.


Op de foto:
Achteraan: Marieke D’hoop (TUA West), Geert Dangreau (POM WVL), Tim Claeys (VIVES), Carl Grimmelprez (VIVES), Frederik Desplentere (KU Leuven Campus Brugge),

Vooraan: Isabel De Schrijver (Centexbel-VKC), Bart Grymonprez (Howest), Karolien Vandersickel (VIVES), Katrijn Sabbe (Howest), Sofie Deceur (KU Leuven Campus Brugge)

ACHTERGROND
Het Europees project ‘Ongelimiteerde recyclage’ werd ingediend in het kader van de GTI West-Vlaanderen (call 2) binnen het EFRO Vlaanderen programma. POM West-Vlaanderen is promotor en TUA West is co-promoto, met 5 kennisinstellingen als uitvoerende partners en ondersteund door POM en TUA West.

De totale projectfinanciering bedraagt 968.700 euro. Het project ontvangt 40% Europese steun van EFRO. De promotor en de copromotoren nemen samen de overige 60% voor hun rekening.


Bezoek de 2 gerelateerde websites:
https://kenniswijzer.be/nl en https://www.spectaculaircirculair.be/