Productie recycleerbaar plastic mogelijk?

TU Eindhoven ontdekte dat niet alleen de temperatuur, maar ook de dichtheid invloed heeft op de bewerkbaarheid van een onlangs ontdekte groep recycleerbare plastics, genaamd vitrimeren.

Trefwoorden: #computermodel, #dichtheid, #fragiliteit, #Liesbeth Janssen, #plastic, #recyclebaar, #Rutger Biezemans, #Simone Ciarella, #temperatuur, #thermoplastics, #thermosets, #TU Eindhoven, #VITRIMAT, #vitrimeren

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Plastic staat bekend als moeilijk recycleerbaar en dus milieuonvriendelijk. Dan gaat het echter vooral over de zogeheten harde plastics: thermosets. Thermoplastics zijn beter te recyclen maar helaas ook minder sterk.

In 2011 werd een nieuwe groep plastics ontwikkeld, de zogeheten vitrimeren, die zo sterk zijn als harde plastics maar wel recyclebaar.

Maar vitrimeren worden nog niet commercieel toegepast. Daarvoor moeten fabrikanten weten hoe ze het materiaal de gewenste eigenschappen kunnen geven, om het in producten te verwerken. Wetenschappers tasten echter nog grotendeels in het duister over hoe het materiaal precies werkt.

TU/e-natuurkundige Liesbeth Janssen, promovendus Simone Ciarella en student Rutger Biezemans presenteren nu een computermodel waarmee duidelijk wordt hoe temperatuur en dichtheid de vitrimeren vervormen.

De fragiliteit van de vitrimeren bepaalt de verwerkbaarheid van het plastic in de fabriek. Ciarella: “Dit staat voor de snelheid waarmee een materiaal van een vaste stof overgaat in een vloeistof en andersom. Hoe lager die waarde is, hoe makkelijker het plastic is om te vormen en hoe beter het materiaal recyclebaar is.”

Naast het begrijpen en kunnen voorspellen van deze fragiliteitswaarde, wisten Janssen en collega’s de fragiliteit van het plastic ‘af te stellen’.

Zo blijkt dat de fragiliteit is te veranderen door de dichtheid van het materiaal aan te passen. Zo kan de fabrikant in de toekomst precies het gewenste gedrag instellen.


De kennis uit dit onderzoek dient als theoretische basis voor het Horizon 2020 International Training Network-project genaamd VITRIMAT, dat in januari start.

Binnen dit project zal TU/e met 8 internationale partners werken aan het praktisch toepassen van vitrimeren, zoals voor recyclebare dashboards voor de auto-industrie.


Video: