Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

Onderzoek & Wetenschap 27/11/2019 10:41:19

Een uniek consortium van 7 Belgische organisaties heeft van VLAIO een subsidie van 4,5 miljoen euro ontvangen om te onderzoeken of voedsel op een duurzamere manier geproduceerd kan worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

5,5 miljoen euro voor innovaties in land- en tuinbouw

Innovatieve gewasbescherming via slimme landbouwtechnieken

UGent produceert duurzaam drinkwater op Galapagoseilanden

Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

Eerste Vlaamse onderzoeker in wetenschappelijk adviesorgaan OESO

Vlaanderen focust op duurzame voedings­verpakkingen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Zebrastraat - Gent

dinsdag 31 maart 2020

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vier aaneengesloten containers worden binnenkort geïnstalleerd in het hoofdkantoor van Puratos in Groot-Bijgaarden, dat de leiding neemt in dit SpaceBakery-project.

Van buitenaf lijken ze misschien gewoon, maar vanaf 1 januari 2020 gaan onderzoekers aan de slag in het gesloten, ecologische plantenteeltsysteem en de bakkerij. Wat ze ontdekken kan een enorme impact hebben op onze voedselproductie op aarde en op Mars wanneer de eerste bemande missies gelanceerd worden.

Met behulp van de indrukwekkende infrastructuur voor plantenteelt leren onderzoekers van het consortium hoe ze de ideale omgeving kunnen creëren voor een efficiënte productie van tarwe en andere planten, die in brood verwerkt kunnen worden om de voedingswaarde ervan te verhogen.

Maar waarom de keuze voor brood? Omdat het heel voedzaam is en over de hele wereld geconsumeerd wordt, waardoor het een ideale kandidaat is als basisvoedsel voor ruimtemissies.

Filip Arnaut, Upstream R&D-directeur bij Puratos: “Met dit consortium brengen we verschillende kennisdomeinen en Belgische expertise samen om een cruciale vraag te beantwoorden: hoe kunnen we de voedingswaarde, de duurzaamheid en het efficiënt gebruik van energie verder verbeteren om voedsel niet alleen nu maar ook in de toekomst in meer uitdagende omgevingen te produceren.”

Het milieu op Mars is heel anders dan het milieu op aarde; het gebrek aan atmosfeer, lage temperaturen en stofstormen bieden niet de juiste omstandigheden voor de groei van gewassen.

Daarom zal het onderzoek plaatsvinden in de aaneengesloten containers, een gesloten en zelfvoorzienend systeem waarin het klimaat aangepast kan worden om het geschikt te maken voor de groei van gewassen, met optimaal gebruik van middelen.

Parallel aan het gewasonderzoek zal het consortium ook andere aspecten bestuderen die een rol spelen bij de hele voedselproductiecyclus, zoals gebruik en recycling van grondstoffen, monitoring van het microbiële klimaat, invloed van straling en bestuiving door middel van geautomatiseerde drones.

Het consortium begint zijn onderzoek op 1 januari 2020 voor een periode van tweeënhalf jaar. In totaal investeren de zeven partners 6,3 miljoen euro om het onderzoek te financieren. << (Guy Leysen) (foto: Puratos)

Extra info op onderstaande infographic:
(Klik op de afbeelding voor een groter formaat)



Dit zijn de leden in het unieke consortium:

  1. Puratos, internationale producent van ingrediënten en innovatieve oplossingen voor de bakkerij-, banket- en chocoladesector, heeft expertise op het gebied van broodbereiding en innovatie.

  2. Urban Crop Solutions, ontwikkelaar en leverancier van oplossingen voor verticale landbouw, ontwikkelde de plantengroei-infrastructuur en zal daarnaast een variabele klimaatbiosfeer ontwikkelen. Het bedrijf zal ook werken aan de ontwikkeling van een AI-algoritme om de groei van de gewassen te optimaliseren en de input van grondstoffen tot een minimum te beperken.

  3. Magics Instruments, technologiebedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van chips en slimme sensoren op basis van artificiële intelligentie, zal zich richten op de automatisering van bestuiving en zal samenwerken met Urban Crop Solutions om te onderzoeken hoe artificiële intelligentie de groei van gewassen kan optimaliseren.

  4. SCK-CEN, de onderzoeksgroep BioSciences, zal het effect van micro-organismen op het vrijkomen van voedingsstoffen voor planten bestuderen en het algemene microbiële klimaat in de gesloten omgeving monitoren. Daarnaast zal het team de impact van verhoogde ioniserende straling, zoals die in de ruimte en op Mars aanwezig is, op de groei van tarwe onderzoeken.

  5. De Universiteit Gent zal via haar toegepast ecofysiologisch onderzoek bij planten aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen een 3D-model van tarwegroei en -ontwikkeling creëren met behulp van functioneel-structurele plantmodellering en gegevens van innovatieve plantsensoren. Dit ‘virtuele 3D-gewas’ zal vervolgens gebruikt worden om te bepalen wat de meest optimale en duurzame manier is om tarwe in het gesloten biosfeersysteem te telen.

  6. De Universiteit Hasselt, met haar Centrum voor milieukunde, zal analyseren hoe het afval van de tarweplant gebruikt kan worden om het gesloten biosfeersysteem circulair te maken door hergebruik van organisch materiaal.

  7. Flanders’ Food, de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie en ondersteuner van het project, zal zich op samenwerking over de hele voedingswaardeketen heen concentreren. Zij zullen ook de verdere coördinatie en verspreiding van het project leiden.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

Sectorfederatie essenscia vlaanderen reageert positief op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Demir om de procedures rond de aanleg van dit nieuw pijpleidingraject op te starten.

DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

Penta-Ocean Construction en DEME Offshore hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) gesloten met betrekking tot uitgebreide samenwerking voor de bouw van offshore windparken in Japan.

Vlaamse supercomputer ingezet in strijd tegen COVID-19

Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, gaat het VSC, als high-performance computing-centrum, gedurende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

De huidige PIC-fabricagemethoden leiden tot grote variabiliteit, wat resulteert in een beperkte opbrengst, lange vertragingen tussen het conceptuele idee en het werkende apparaat, ...

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

De Raad van Bestuur van Vandemoortele meldt dat Yvon Guérin, huidige Managing Director Bakery Products, vanaf 1 juli 2020 Jules Noten zal opvolgen als CEO van het bedrijf.

Hoeveel elektrische auto’s kan het elektriciteitsnet aan?

Er rijden meer dan een miljard voertuigen rond op onze planeet, goed voor 1/5 van alle CO2-uitstoot. De switch naar elektrisch rijden kan onze ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.

VUB-ingenieurs hebben nu ook een prototype beademings­toestel klaar

In de strijd tegen COVID-19 is een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademings­toestel.

Sensoren geïnspireerd op bijzondere eigenschappen van dieren

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen maakt nieuwe sensoren van zachte polymeren, geïnspireerd door de natuur, die onder meer geschikt zijn voor medische toepassingen.

Watson-Marlow is verhuisd

Niet alleen werd de firmanaam Watson-Marlow ook gewijzigd naar Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG), maar Watson-Marlow Benelux is verhuisd naar Oslo 9, NL-2993 LD Barendrecht van waaruit de hele Benelux bediend wordt. Door de verhuis werd ook het telefoonnummer gewijzigd. Dit is het nieuwe +31 (0)85 536 00 10. >>

Partners