Zeebrugge krijgt grootste Vlaams onshore windpark

ICO, Port of Zeebrugge en ENGIE slaan handen in elkaar in een uniek partnershap. 11 windturbines zullen het grootste Belgisch elektrisch laadeiland van groen stroom voorzien.

Trefwoorden: #ENGIE, #groene stroom, #Haven van Zeebrugge, #International Car Operators, #laadeiland, #onshore windproject, #windturbines, #Zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - In samenwerking met ENGIE en Port of Zeebrugge wordt de terminal (van International Car Operators (ICO) in Zeebrugge) de locatie voor het grootste onshore windpark in Vlaanderen.

De 11 windturbines met een totaalvermogen van 44MW zullen in de tweede helft van 2020 groene stroom leveren aan de lokale gemeenschap, door ICO zelf en door aangemeerde schepen. De jaarlijkse productie zal maar liefst 110 GWh produceren en zal de uitstoot met 50.000 ton CO2 per jaar verminderen.

De windturbines zijn een belangrijke stap voorwaarts in ICO’s ambitie om een ‘groene terminal’ te creëren, maar zijn niet de enige realisatie in dat kader. ENGIE installeerde eerder al een groot ‘elektrische laadeiland’ met 154 dubbele laadpunten.

Die indrukwekkende infrastructuur met een capaciteit van 3,4 MW is operationeel sinds februari 2019 en laat toe om 100.000 elektrische voertuigen per jaar, of meer dan 2.000 per week, op te laden. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘smart charging’ software.

Deze smart charging software zal het elektrisch laden van de wagens combineren met de hernieuwbare energieproductie afkomstig van de 11 windturbines en heeft bijgevolg heel wat potentieel als onderdeel van een Demand Side Management systeem.

Hierbij kan het laden van de elektrische voertuigen afgestemd worden met de productie van de windturbines en de bevoorrading op het elektriciteitsnet.


ENGIE werd gekozen als partner voor de ontwikkeling, constructie en uitbating van de 11 windturbines en voor de ontwikkeling van bijhorende elektrische laadeiland met 308 laadpunten.