Belgische cyberveerkracht: tijd voor actie

Bedrijfsnieuws 26/11/2019 15:46:20

Snelle technologische innovatie leidt tot risico's voor Belgische bedrijven. Experts van Agoria, LSEC en IBM deelden hun visie tijdens de IBM Security Summit Belgium 2019.

Lees hieronder verder   
Verwant

VUB, UGent en KU Leuven werken samen rond impact AI

4D-printen van structuren met veranderende vorm

Schema´s genereren in de cloud met eBuild

Dataconversie Internet of Things energiezuiniger gemaakt

Securitas maakt camera’s slimmer met artificiële intelligentie

Cyberaanvallen steeds vaker geautomatiseerd in 2020

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Gent

woensdag 11 december 2019

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 11/12/2019 tot 18/12/2019

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Mondiale Magazijnverkoop met megakortingen

Mondiale - Gentsesteenweg - Zele

van 13/12/2019 tot 14/12/2019

Keuze van de redactie

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Afhankelijk van hun omvang en sector moeten veel bedrijven in België het hoofd bieden aan uitdagingen op vlak van beveiliging.

"Het zijn vooral familiebedrijven die achteropraken en bedrijven in de maakindustrie", vertelt Yves Schellekens, Business Group Leader Digital bij Agoria.

Luc Dooms, lid van de Raad van Bestuur van de toonaangevende beveiligingsorganisatie LSEC, stelt: "Voor familiebedrijven is het moeilijk om de juiste IT- en beveiligingsmedewerkers aan te trekken, vanwege concurrentie met grote bedrijven om mensen binnen te halen."

Schellekens en Dooms vrezen voor de impact van nieuwe technologieën zoals IoT in de maakindustrie. Bedrijven starten IoT-toepassingen op zonder zich volledig bewust te zijn van de risico's die deze voor hun organisatie meebrengen.

Jean-Michel Lamby, Associate Partner bij IBM Security: "Eerst moet je die risico's identificeren en daarna moet je manieren vinden om ze onder controle te krijgen. Ook vandaag zijn er oplossingen terwijl technologie zich sneller ontwikkelt dan ooit."

"Bedrijven zien beveiliging vaak als een belemmering voor innovatie en niet als een enabler. Daarom is het zo belangrijk om de taal van bedrijven te spreken en business en cyberrisico's met elkaar in verband te brengen. Zo wordt duidelijk wat de toegevoegde waarde van cyberveerkracht voor de onderneming is."

Schellekens voegt toe: "Dat betekent dat ook andere afdelingen zoals de marketing moeten worden betrokken, en niet alleen IT en beveiliging."

Ook de menselijke factor is onmisbaar. "30 tot 40% van alle beveiligingsincidenten is het gevolg van menselijk gedrag. Daarom is er behoefte aan een gedragscode voor medewerkers."

Lamby vindt dat beveiligingsoplossingen ook risicogebaseerd moeten zijn. "Veel bedrijven neigen ertoe zich alleen met de minimale wettelijke vereisten in overeenstemming te brengen terwijl ze beter hun beveiligingsrisico's zouden beoordelen en nagaan welk niveau aanvaardbaar is voor hun business." << (Lydia Heida) (foto: Agoria)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aerospace NDT-challenge 2019 gewonnen door UGent-MMS

Het UGent-MMS-team gebruikte zowel thermische als elastische golven om in materialen naar defecten te zoeken en won o.a. door hun uitstekende detectie van defecten en afmetingen.

Swabbing-robot van Socabelec bekroond door British Glass

Op 21 november laatstleden reikte de federatie van glasfabrikanten British Glass de Health and Safety Action-award uit aan de Waalse kmo Socabelec voor haar swabbing-robot.

Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

Janssen Pharmaceutica is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op diepe geothermie. Dankzij het diepe geothermieproject kan het bedrijf haar CO2 uitstoot met 30% verminderen.

Moleculaire lijm ontwapent ziektes

Biomedisch ingenieur Eline Sijbesma van TU Eindhoven heeft kleine moleculen ontworpen, die specifieke ziekte-eiwitten ontwapenen door ze vast te plakken aan andere eiwitten.

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

De Leuvense start-up Ray & Jules heeft een technologie ontwikkeld om koffie te roosteren op op basis van 100% zonne-energie. Hun slow-roasting methode is 3x energie-efficiënter.

Cyberaanvallen steeds vaker geautomatiseerd in 2020

De cyberrisico’s voor KMO’s nemen toe, omdat cybercriminelen steeds meer aanvallen gaan automatiseren voor grootschaligere (ransomware) aanvallen, aldus G DATA CyberDefense.

Eerste ontwerpwedstrijd op Campus Diepenbeek is voltreffer

Met 24 knappe staaltjes ingenieurswerk, van katapult tot slingerhamer, was de eerste competitiedag van Project Engineering Skills (PES) op Campus Diepenbeek een schot in de roos.

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

Een helm dragen in een fabriek is heel normaal. Toch zijn er vaak zaken met betrekking tot veilig werken waar minder aandacht aan wordt besteed dan noodzakelijk. Wat kunt u daaraan doen?

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners