Samenwerking Fortinet en Siemens rond beveiliging OT-netwerken

Fortinet, aanbieder van uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, maakt bekend dat het een technologische samenwerking is aangegaan met Siemens.

Trefwoorden: #beveiliging, #cybersecurity, #Fortinet, #operationele technologie, #OT-netwerk, #Siemens

Lees verder

Techniek

( Foto: Fortinet )

ENGINEERINGNET.BE - OT (operationele technologie)-omgevingen werden traditioneel altijd geïsoleerd van de rest van het IT-netwerk.

Hierin is verandering gekomen door pogingen van bedrijven om het zakelijke reactievermogen en de flexibiliteit te vergroten door OT- en IT-omgevingen samen te voegen.

Het probleem is dat OT-netwerken en industriële controlesystemen (ICS) almaar kwetsbaarder worden voor cyberbedreigingen. Uit een OT/ICS-enquête van het SANS Institute blijkt dat ruim 50% van alle respondenten het risiconiveau rond hun industriële controlesystemen “ernstig/kritiek” dan wel “hoog” acht.

Het probleem is dat sommige beveiligingsoplossingen steken laten vallen bij het beschermen van verouderde en gevoelige OT-systemen. Bovendien is het nooit makkelijk geweest om voor betrouwbare verbindingen en beveiliging te zorgen in veeleisende omgevingen en op ver afgelegen locaties zoals hoogspanningsstations.

Hoewel er beveiligingsoplossingen voor zware omgevingen op de markt verkrijgbaar zijn, kan het samenvoegen van de verschillende componenten tot een integrale oplossing gepaard gaan met problemen rond de connectiviteit, betrouwbaarheid, ruimte en zelfs de fysieke beveiliging.

Als blijk van het groeiende belang van cyberbeveiliging in OT-omgevingen en de noodzaak van beveiligingsoplossingen die speciaal voor OT-netwerken zijn ontwikkeld, is Siemens deelnemer geworden van het Fortinet Fabric-Ready Technology Alliance Partner-programma.

Hun eerste Fabric-Ready-oplossing integreert de brancheleidende next-generation firewall FortiGate van Fortinet met switches en routers uit de Ruggedcom Multi-Service Platform-reeks van Siemens.

Dit zorgt voor verbeterde integratie van beveiligingscomponenten binnen veeleisende omgevingen zoals hoogspanningscentrales. De gezamenlijke oplossing heeft de vorm van een geïntegreerde appliance voor OT-netwerken.

Door alle beveiliging onder te brengen in één hardwarevoorziening wordt een einde gemaakt aan de problemen rond stroom, ruimteverbruik, fysieke beveiliging en connectiviteit die zich vaak voordoen bij een beveiligingsmodel op basis van meerdere hardwareoplossingen.