Bedrijven steeds vaker doelwit van cybercrime

Pilz Duitsland bijvoorbeeld werd onlangs slachtoffer van een grote cyberaanval, waardoor werden servers en communicatiesystemen van het automatiserings­bedrijf wereldwijd getroffen.

Trefwoorden: #automatisering, #cyberaanval, #cybercrime, #ICT, #IT-infrastructuur, #Pilz

Lees verder

Columns

( Foto: Pilz )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de cyberaanval op 13 oktober namen de bewakingssystemen op de webservers van Pilz verdachte activiteit waar, waarna alle bedrijfsnetwerken en -servers, zowel binnen het bedrijf als erbuiten, uitgeschakeld werden om een mogelijke escalatie van de aanval te voorkomen.

De daders hadden echter al een encryption trojan, bekend als ransomware, gebruikt om de wereldwijde server aan te vallen en een deel van de gegevens te coderen. Slechts enkele uren na de aanval werden de autoriteiten op de hoogte gebracht en werd een klacht ingediend.

Thomas Pilz, managing partner van Pilz: "Er werden bij deze aanval gelukkig geen klant- of leveranciergegevens gestolen en is er geen virale escalatie van de aanval vastgesteld."

In de eerste paar dagen na de aanval maakte het bedrijf gebruik van flexibele werkwijzen om zaken weer op de rails te krijgen, te denken aan whiteboards en beveiligde berichtenservices. Er werden werkgroepen gevormd waarin samen prioriteiten werden gesteld.

Zelfs nadat de aanval was tegengehouden, controleerden de forensische experts nauwgezet welke gebieden van het netwerk waren getroffen en schoonden de data op. Stap voor stap kreeg het bedrijf zijn IT-infrastructuur weer aan de gang. Het zal echter nog even duren voordat het gebruikelijke niveau van volledige IT-services weer beschikbaar is voor alle medewerkers.

Hun productie op de Europese sites draait ondertussen weer op hetzelfde niveau als voor de aanval. Voorlopig werken productie en logistiek extra diensten om te garanderen dat leveringen op tijd worden verzonden. Hun klantendienst staat intussen in direct contact met klanten in de hele wereld.

Het automatiseringsbedrijf zal deze ervaring nu gebruiken om zijn bestaande expertise op het gebied van veiligheid en beveiliging uit te breiden.


Op de foto:
Renate Pilz (midden) die in 2017 de leiding van het bedrijf overliet aan haar twee kinderen, Susanne Kunschert en Thomas Pilz.