Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Trefwoorden: #Campus Geel, #drogen, #insecten, #krekels, #KU Leuven, #meelwormen, #Mik Van Der Borght, #plantenonderzoek, #reststromen, #sprinkhanen, #SymBIOnt, #Thomas More, #vliegenlarven, #voedselverwerkers

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - KU Leuven Campus Geel is één van de koplopers in onderzoek naar gebruik van insecten voor duurzame voeding, veevoeder en technische toepassingen.

Duurzaamheid speelt ook een centrale rol in het onderzoek naar planten, een ander speerpunt van Campus Geel. Om dit onderzoek op hoog niveau uit te voeren is er nood aan gespecialiseerde infrastructuur.

In de nieuwbouw wordt de kweek van verschillende insectensoorten, zoals meelwormen, vliegenlarven, krekels en sprinkhanen, onderzocht en geoptimaliseerd. Deze insecten zijn te kweken op reststromen van voedselverwerkende bedrijven.

Ook komt er onderzoek naar verwerking van insecten. Door gebruik van innovatieve technieken zijn ze te drogen en te werken tot poeders en pasta’s. Om zo als grondstof te dienen in nieuwe voedingsmiddelen, veevoeders, chemische en farmaceutische toepassingen.

Voorts wordt de interactie van insecten met bacteriën, schimmels en planten onderzocht. Dit in combinatie met het plantonderzoek dat KU Leuven Campus Geel uitvoert, en wat ook onderdak krijgt in de nieuwbouw.

Dit plantonderzoek spitst zich toe op optimalisatie van teeltmethodes en klimaatbeheersing. Het richt zich onder meer op het kweken van planten met een verhoogde weerstand, het verminderen van chemische gewasbescherming en de reductie van het gebruik van water en meststoffen tijdens de kweek zonder productieverlies.

Professor Mik Van Der Borght stelt: “Verschillende onderzoeksgroepen kunnen er elkaar ontmoeten in de nieuwbouw en multidisciplinair onderzoek verrichten in de domeinen bodem, plant, micro-organismen en insecten."

"Ook kan er samengewerkt worden met andere onderzoeksgroepen van KU Leuven, collega’s van Thomas More op Campus Geel en kennisinstellingen in binnen- en buitenland, tuinbouwbedrijven en bedrijven.”

De nieuwbouw bestaat uit een ruimte van 800 m² voor onderzoek naar insecten, alsook vier serres en drie geklimatiseerde groeikamers van 450 m² voor het plantonderzoek.

Het geheel wordt verwarmd met hernieuwbare energie. De oplevering is gepland voor de zomer van 2020.